Сред засегнатите компании ще са производителите на олио, тъй като

...
Сред засегнатите компании ще са производителите на олио, тъй като
Коментари Харесай

Производителите на растителни масла са против изискванията за отчитане в реално време

Сред засегнатите компании ще са производителите на олио, защото употребяват специфични субстанции в процеса на произвеждане.

© Анелия Николова Скъпо, а в някои случаи и механически невероятно, е въвеждането на системи за отчетност в действително време в предприятията, които употребяват енергийни артикули с двойно предопределение. Това показват от Българската стопанска камара в мнение по импортираните в Народното събрание оферти за промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища (ЗАДС) от държавното управление.

Първоначалните текстове бяха редактирани след публичните съвещания по плана, като те предвиждаха камери да наблюдават непрекъснато всеки данъчен склад (т.е. там, където се съхраняват и създават акцизни стоки) и да предават информацията в действително време към Агенция " Митници ". В следствие условието за монтиране на камери отпадна за производителите и вносителите на цигари, защото от началото на май всяка кутия с цигари и опаковка с тютюн е с неповторим идентификационен код за следене.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Много труд за нищо

Внесените в Народното събрание проектопромени в Закона за акцизите плануват всички предприятия, които в производството си употребяват енергийни артикули с двойно предопределение да употребяват автоматизирани системи за отчетност, които разрешават на Агенция " Митници " осъществяването в действително време на надзор на количествата сходни акцизни артикули. От БСК обаче възразяват това условие да се постанова по отношение на фирмите, които са освободени от данък като краен консуматор.

" Подчертаваме, че кръгът на задължените лица е извънредно необятен като обгръща с изключение на оператори, употребяващи етилов алкохол и горива, също и консуматори на необятен клас енергийни артикули от промишлеността за растителни масла, козметична и фармацевтичната индустрия, произвеждане на бои и лакове, нанасяне на покрития върху дърво и метал, печатарска промишленост, произвеждане на каучукови произведения и мн. други Тези предприятия употребяват необятна гама летливи органични съединения, класифицирани като " енергийни артикули с двойно предопределение " за индустриално софтуерни потребности, като органични разтворители, екстрахиращи сътрудници и други ", показват от камарата.

Според компаниите въвеждането на препоръчаните системи за премерване и надзор в горния случай " е извънредно скъпо и при множеството предприятия надвишава неколкократно годишната стойност на употребяваните енергийни артикули с двойно предопределение. В забележителна част от случаите, измерването на вложените " енергийни артикули " в свързани първични материали, материали, създадени или складирани артикули е механически невероятно ".

В позицията на БСК е включено и мнението на Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти в България във връзка с използването на хексан в хранително-вкусовата промишленост. Те настояват, че рискът от непозволеното му потребление е минимизиран, тъй като той " не може и не следва да се употребява за други цели, с изключение на за екстракция на масло благодарение на разтворител хексан ".

БСК популяризира мнението си ден преди измененията в ЗАДС да бъдат разисквани на първо четене от бюджетна комисия в Народното събрание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР