Сред загиналите при пожара в търговския център „Зимна вишна“ в

...
Сред загиналите при пожара в търговския център „Зимна вишна“ в
Коментари Харесай

Путин за пожара в Кемерово: Престъпна небрежност

Сред починалите при пожара в комерсиалния център „ Зимна вишна “ в неделя в съветския сибирски град Кемерово има 41 деца. Това заяви през днешния ден за РИА Новости източник от районните спешни служби, съобщи организацията.

По публични данни жертвите са общо 64. Спасителни екипи не престават да претърсват руините. Над 60 потърпевши са потърсили до момента здравна помощ, 15 от тях са настанени в лечебни заведения. Разпознати са 25 от откритите тела, съобщи ТАСС.

КАКВО съдебна експертиза Е СЛУЧИЛО В СНИМКИ

Руският президент Владимир Путин дойде в сибирския град през днешния ден, съобщи ДПА. Той постави цветя покрай стена при комерсиалния център. Президентът разкритикува ограниченията на сигурност в комерсиалния център. „ Случилото се не са бойни дейности или непредвидена детонация на метан в миньорска шахта. Хората са пристигнали да си починат, деца включително.

Говорим за демографията и губим толкоз хора и то за какво? Заради незаконна немарливост, поради разхайтеност “ ,

сподели той, представен от ТАСС.

„ Когато чух за броя на починалите, на починалите деца, ми идваше не да рева, а да стена. А когато разбрах какво се е случило там, почтено да ви кажа, други страсти се надигнаха”, съобщи Путин.

Владимир Путин разгласи утрешния 28 март за ден на народен печал за жертвите на пожара. Днес в центъра на Кемерово се събраха хиляди ядосани протестиращи с претенции за транспарантно следствие, Путин обаче не отиде при тях.

Гневните поданици се събраха пред постройката на губернаторството и престояха там няколко часа, като доста от протестиращите взимаха думата на трибуната и упрекваха управляващите в укриване на същинските размери на нещастието. Един от протестиращите, Игор Востриков, се обърна към заместник-губернатора Сергей Цивильов с думите, че

съгласно фамилиите на жертвите броят на починалите е доста по-голям от оповестеното ,

тъй като е изгорен целият киносалон в комерсиалния център. „ Не желаеме кръв “, сподели той на митинга. „ Децата са мъртви, не можете да ги върнете. Нуждаем се от правдивост. “

Заместник-губернаторът окачестви апела на протестиращия като „ пиар акция “, а Востриков отговори на това изказване, като съобщи, че е изгубил в пожара брачната половинка, сестра си и три дъщери на възраст 2,5 и 7 години. „ Те умряха, тъй като са били заключени в киносалона “, сподели Востриков в изявление за телевизия „ Дожд “. „ Те викали оттова за помощ: заключени сме, задушаваме се. Никой не оказал помощ, тъй като когато избухнал пожарът, всички избягали. “



Импровизираният митинг демонстрира недоволството на жителите от реакцията на управляващите на нещастието: губернаторът на Кемеровска област към момента не е посетил мястото, нито се е срещал с роднините, отбелязва Асошиейтед прес. На среща с Путин губернаторът, Аман Тулеев, съобщи, че митингите се подстрекават от „ опозицията “ и „ локални интриганти “, както и че на митинга не е имало родственици на жертвите.

Пожарът е тръгнал от игрален комплекс на четвъртия етаж ,

заяви за ТАСС осведомен източник. Той разясни, че пожарът е зародил при трапа с дунапренени кубчета, заради което помещението се изпълнило с пушек за минути. Вентилационната система не се изключила, заради което огънят се популяризирал доста бързо.

Образувано е дело за причиняване на гибел по немарливост и за нарушение на условията за противопожарна сигурност. Задържани са петима души, в това число арендаторът на помещението, в което по предварителни данни е горящ пожарът, шефът на ръководещата компания, обслужваща комерсиалния център, и чиновник на частната охранителна компания, който изключил алармената система за пожар.

Утре управляващите стартират инспекция на частните охранителни компании във всички търговски центрове в Русия

и други обекти, посещавани от доста хора. Районен съд в Кемерово удължи на три денонощия периода на задържане на третия задържан по отношение на делото – Игор Полозиненко, шеф на компанията, която отговаряла за пожарната сигнализация в търговски център. По-рано беше продължен на 72 часа срокът на задържане на техническия шеф на компанията притежател на „ Зимна вишна “ Георгий Соболев и на арендатора на търговско-развлекателния център Надежда Судьонок.

Щетите от пожара се правят оценка на 3 милиарда рубли (42,3 млн. евро). Една трета от тази сума е цената на унищоженото имущество. На конференция тази заран шефът на Общоруския съюз на застрахователите Игор Юргенс заяви, че комерсиалният център не е бил застрахован.

Няма и застраховка „ гражданска отговорност “ на притежателите пред трети лица. Юргенс сподели, че неговият съюз ще показа в най-скоро време в Държавната дума оферти за обезпечаване на отговорността на притежателите в места за всеобщо скупчване на хора.

Компанията „ Кондитерус Ком “, основана в град Томск, която е един от съсобствениците на комерсиалния център, заяви за ТАСС, че е превела на откритата сметка в помощ за потърпевшите и околните на жертвите по 3 млн. рубли (42 300 евро) за фамилиите на всеки от починалите. От пресслужбата на компанията прибавиха, че сътрудничат с управляващите в района и със следователите, предоставяйки цялата налична информация.

По-рано губернаторът на Кемеровска област Аман Тулеев заяви, че за всеки умрял ще бъдат изплатени по 1 млн. рубли (14 100 евро) на фамилиите.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР