Сред всички безобидни неща, които ние, като културни същества свързваме

...
Сред всички безобидни неща, които ние, като културни същества свързваме
Коментари Харесай

Откъде черните котки са придобили лошата си репутация и защо не я заслужават

Сред всички безобидни неща, които ние, като културни същества свързваме с неприятния шанс, черната котка се откроява като едно от най-известните и почтени от тях. Както нормално казусът е с дългогодишно насъбрани суеверия, и сякаш без основателна причина, черната котка е станала толкоз мрачен индивид в публичното въображение, написа beu.

Дори в случай че харесвате повече кучета, би трябвало да признаете, че черната котка се свързва незаслужено с мрачни събития.

Затова би трябвало да благодарим най-много на Средновековието, за актуалния облик на черната котка. Всичко стартира най-вероятно, когато папа Григорий IX нарекъл черните котки въплъщения на Сатаната (през 1233 г.), Освен това, доста песни и митове в тази ера свързват и черните котки със злото, било като участници в вълшебства, сходни на вещици или като зли магьосници, маскирани като котки.

Вероятно не е нужно да ви споделяме по какъв начин се е гледало тогава на вещиците - или дамите, упрекнати в магьосничество -, само че е задоволително да се каже, че те не са били известни. През16 и 17 векдори притежаването на черна котка е било задоволително, с цел да ви разгласят за " магьосница " и да ви осъдят на гибел.Вярата, че черните котки са били в консорциум със злите сили, ги е следвала през епохи. Документи от 17-ти век разказват служащи с рискови специалности (като миньори и рибари), които срещат черна котка на път за работа и се връщат вкъщи от боязън да не им се случи нещо неприятно. Дори един взор на черна котка е бил задоволителен, с цел да убеди един възрастен човек да спре ежедневните си занимания.

Суеверието за нещастието, което носи черната котка е придобило такива размери в публичното въображение, че сме склонни да подценяваме историческите интервали, когато на черните котки се е гледало като на положителни знаци. Древните египтяни са считали всички котки (във всевъзможни нюанси) за божествени, до момента в който европейските общности от 19 век имат вяра, че е знак за шанс, в случай че черна котка се приближи към теб (а не не те подмине). Изглежда, че за всяка отрицателна асоциация има позитивна такава – въпреки че, произходът на черната котка като обект на поверие не е задоволително тъмен.

За благополучие, защото страховете от вещици и Сатаната са съвсем изчезнали в днешното общество, по този начин също е и с необятно публикувания боязън от черни котки. Нашите другари - котки даже са преодолели актуалния мит, че черните котки и кучета в приютите се заобикалят от евентуалните осиновители.

Според отчет от ASPCA за 2013 година черните животни могат да превъзхождат по брой животните с други цветове, само че те в действителност са и най-често осиновяваната група, повече от животните от всеки различен цвят.
Следващият път, когато черна котка пресича пътя ви, повярвайте на европейския мит от 19-ти век и го приемете като добър знак - по-късно помислете дали да не я осиновите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР