Сред височините на планинска верига в Югозападен Китай хиляди различни

...
Сред височините на планинска верига в Югозападен Китай хиляди различни
Коментари Харесай

Еволюционната загадка на хармоничната цветна поляна може да бъде разгадана

Сред височините на планинска верига в Югозападен Китай хиляди разнообразни типове рододендрони живеят дружно в мистериозна естетика, без да се борят, както в други региони, за опрашителите, които са от решаващо значение за тяхното оцеляване.

Съвместното битие на цветята от години озадачава доста учени, само че ново изследване може да даде отговори.

Това лято екип от американски и китайски откриватели се зае да разбере по-добре това събитие. Документирайки метода на разцвет на 34 разнообразни типа рододендрони, те откриват, че те не цъфтят едновременно, а по-скоро в разнообразни моменти от сезона, което изяснява способността им да цъфтят толкоз близо един до различен.

Планините Хенгдуан са известни с биологичното си многообразие, което се простира от дълбоки реки до високи върхове, както и с климатичните си условия, които варират от субтропичната мокрота на летните мусони до студената и снежна зима. За ботаниците обаче планините са впечатляващи и поради към 12 000 типа цветя, които са техен дом - към 3500 от тях не се срещат на никое място другаде на Земята.

" Това не е място, за което хората нормално мислят, когато се сещат за горещи точки на биоразнообразие ", споделя Ричард Ри, организатор на цъфтящите растения в Чикагския музей " Фийлд " и основен създател на проучването, оповестено в понеделник в Journal of Ecology, съобщи CNN.

" Обикновено свързваме регионите с доста огромно благосъстояние на типове с тропическите региони ", споделя Ри. " Но в този случай това е район, в който има ледници и заснежени върхове с иглолистни гори и алпийски ливади. 

Според изследването в региона на Хенгдуан се срещат към 272 разнообразни типа рододендрони. Те варират от ниски шубраци до високи дървета, а цветовете им са блестящо лилави, розови, сини и жълти. Цин Ли, докторант в музея " Фийлд " и водещ създател на публикацията, прекарва повече от два месеца, посещавайки повече от 100 места през целия сезон на разцвет, с цел да документира техните цветове и други характерности. В известие за медиите тя разказва типовете в планините като " океан от цветя ".
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР