Сред вътрешните рискове пред прогнозата от Световната банка подчертават ускореното

...
Сред вътрешните рискове пред прогнозата от Световната банка подчертават ускореното
Коментари Харесай

Световната банка повиши прогнозата си за икономически ръст на България

Сред вътрешните опасности пред прогнозата от Световната банка акцентират ускореното разпределяне на заеми на семейства, което поражда терзания от струпване на необслужвани заеми на фона на предстоящото икономическо закъснение

© Надежда Чипева Световната банка ревизира леко нагоре прогнозата си за икономическия напредък в България. Преди няколко месеца интернационалната институция залагаше на растеж от 3% през 2019 година, а в този момент упованията са за 3.2%, следвани от закъснение през 2020 година до 3% и леко ускоряване до 3.1% през 2021 година Това излиза наяве от есенния отчет " Миграция и приключване на мозъци " за Европа и Централна Азия.

Според банката един от рисковете пред релативно по-положителната икономическа прогноза е вероятността отговорът за присъединението на България към ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) и европейския банков съюз да бъде отсрочен, до момента в който ПИБ и Инвестбанк попълнят финансовия дефицит, който ЕЦБ откри след инспекцията на българската банкова система.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ще го бъде ли еврото

" Не бива да се изключва вероятността от отсрочване на влизането в ERM II, до момента в който двете банки не покачат капитала си до нужните прагове ", показват от Световната банка. Обявените през юли резултати от цялостната оценка на българската банкова система, направени от ЕЦБ, демонстрираха финансов дефицит при стрес теста в размер на 263 млн. евро в ПИБ и 52 млн. евро в Инвестбанк. Водещата институция в процеса е Европейската централна банка, откъдето към момента няма формален отговор дали България е добре пристигнала да откри тясно съдействие с ЕЦБ (начинът страните, които не са в еврозоната, да се причислят към банковия съюз).

Преди дни Елке Кьониг, началник на Европейския съвет по банково преструктуриране, разяснява пред публицисти в Брюксел, че се чака България да получи отговор от ЕЦБ за Банковия съюз през първото или второто тримесечие на 2020 година

България съобщи желанието си да се причисли по едно и също време към валутния механизъм ERM II и към Банковия съюз предходната година, като пое съответни задължения, с цел да си обезпечи положително решение за влизане в така наречен чакалня на еврозоната. От Световната банка не разясняват осъществяването на останалите задължения, само че напомнят, че в случай че страната бъде позволена до чакалнята на еврзоната, интернационалната рейтингова организация S&P даде поръчка, че ще увеличи кредитния рейтинг на България. А това ще има позитивен репутационен резултат за страната и може да притегли повече вложители.

Прогнозата за България

Макар че специалистите от банката не са обяснили съответно на какво се дължи подобрението на прогнозата им за растежа на българската стопанска система, евентуално една причина е по-добри от предстоящото данни за първата половина от годината. През второто шестмесечие обаче Световната банка залага на закъснение. Причината са утежняването на външните пазари и отрицателният резултат върху българския експорт.

Според прогнозата на банката потреблението в България ще бъде подкрепено от покачване на заплатите в бюджетния бранш и на пенсиите, както и мощно нарастване на възнагражденията в частния бранш. Прави усещане обаче, че потреблението на семействата ще продължи да пораства през тази и идващите две години, само че с много по-умерени темпове. Забавянето е очевидно и в данните за вноса на артикули и услуги. Инвестициите също ще се забавят и остават мощно подвластни от европейските фоднове, където пък усвояването би трябвало да се форсира с приближаването на края на програмния интервал 2014-2020.

Експертите от банката обръщат внимание и на по-слабия летен туристически сезон тази година, който ще има отрицателен резултат върху износа на услуги и настоящата сметка от платежния баланс на България.

Внимавайте с заемите

Очаквано рисковете за прогнозата са главно външни и включват комерсиалното напрежение по света. След Турция Китай към този момент е вторият максимален пазар за български артикули отвън Европейски Съюз. Това значи, че продължаващото закъснение на стопанската система на източноазиатската страна има директен и индиректен резултат върху България.

Сред вътрешните опасности от Световната банка насочват внимание и на ускореното разпределяне на заеми, изключително на семейства, което поражда терзания от струпване на необслужвани заеми на фона на предстоящото икономическо закъснение. Делът на необслужваните заеми понижава и пада до 7.2% от всички заеми през юни, само че наклонността " елементарно може да се обърне, както се видя след рецесията през 2008 година ", предизвестяват от банката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР