Сред тях са най-дългата мартеница, непубликувана кръстословица, стоене на брадичкаБългарияприсъства

...
Сред тях са най-дългата мартеница, непубликувана кръстословица, стоене на брадичкаБългарияприсъства
Коментари Харесай

България има 50 рекорда в Гинес

Сред тях са най-дългата мартеница, непубликувана кръстословица, стоене на брадичка

Българияприсъства с 50 върха вГинес. Това сподели инспекция, направена от„, базирайки се на данни на пресбюрото на организацията.

Постиженията са в разнообразни дисциплини, като най-важното е те да са безспорни, точни и потвърдени.

Рекордите

Със златни букви и най-старият връх е дело на лекоатлетката ни Стефка Костадинова за най-голям скок на височина за дами - 2,09 метра. Това се случва на Световното състезание по лека атлетика през 1987 година на 30 август в Рим, Италия. До нея се подрежда Радостин Кръстев, който съумява да преплува 500 м в ледени води за 5 минути и 36 секунди и 49 стотни по време на Петото международно състезание по плуване в ледени води в Самоен, Франция на 13 януари 2023 година Петър Стойчев пък е мъжът, спечелил най-вече международни купи по плуване – 6. Наскоро и още един наш играч във водните спортове записа името си измежду рекордьорите. На 13 януари предходната година Радостин Кръстев направи най-бързото плуване в ледени води на 500 м. Резултатът му в Самое, Франция, е 5 минути, 36 секунди и 49 стотни. Великият Йордан Йовчев е единственият гимнастик, взел участие на 6 поредни олимпиади в интервала 1992 - 2012 година Отбелязан е и международният връх на Мария Гроздева на револвер на 25 м дами (60 изстрела) от април 2005 година в Южна Корея. Петя Неделчева остава в историята като участник в най-дългото разиграване в формален мач по бадминтон.

Иванка Иванова пък е носителят на върха за най-вече прически - 330, завършени за осем часа.Постижението е сложено на 4 декември 2016 година в град Пазарджик. Сред търсените самопризнания е това за най-голямата непубликувана кръстословица. Тя съдържа 93 769 термина и е основана от Христо Йоницов, тествана е в София на 3 юни 2014 година

Най-сладкият връх пък е този за най-голяма мозайка на лого на бонбони. Нейните размери са съвсем 50 квадратни метра - 49,59. Тя е основана от Mars Incorporated в София. Рекордът е доказан на 29 септември 2017 година Наред с триумфите спортът ни попада в фамозния указател и с някои провали. Така да вземем за пример женският ни тим по хокей на лед е записал най-резултатната загуба в интернационален мач. На 6 септември 2008 година нашите губят със съкрушителното 82-0 от състава на Словакия в предолимпийска подготовка, играна в Лиепая (Латвия).

Варна

Сред родните достижения, включени в „ Гинес “, има и цяла поредност варненски, които към момента са ненадминати. Един от тях е от 2017 година, когато през април 4000 варненски студенти от Медицинския университет в града направиха най-голямата човешка ДНК серпантина. Мащабното събитие на Южния плаж събра кандидатвисшисти от 44 страни, облечени с разноцветни тениски и шапки. ИБългария„ отмъкна “ върха на Турция, който беше подложен 3 години по-рано.

Варна се свързва и с най-дългата застрахователна лавица в света. Правният документ е с размери 9 на 6 метра.

Рекордът за най-вече предлагани коктейли в заведение пък се държи от варненеца Пенчо Пенчев. През 2014 година в бара му в морската столица пристигна арбитър на „ Гинес “, с цел да удостовери, че в него се оферират 2014 коктейла. Така Пенчев получи за четвърти път документ „ Официално изумителен “ (от девиза наГинес- Оffiсiаllу аmаzing).

Варненецът Георги Георгиев, който преди повече от 40 години емигрира в Канада, е основател на най-бързите колела в света Varna Tempest.

Да пребориш връх на „ Гинес “, освен това с резултат, 10 пъти по-голям от досегашното най-добропостижениев света. Направиха го 545 български чиновници на мултинационална компания, които сътвориха контурна бутилка от 72 933 празни шишета от артикули на марката. Гигантската картина беше построена в курорта Камчия през март 2017 година на повърхност от 250 квадратни метра, тежеше почти 19 тона и съдържаше думата „ БЪЛГАРИЯ ", изписана с нея.

644 табладжии на 322 дъски сътвориха връх на най-вече играещи табла на едно място. Рекордът беше подложен през юли 2016 година в курорта Албена, а присъединяване в едночасовата игра за „ Гинес “ взеха и варненци.

В върховете на „ Гинес “ попада и една варненска снаха. Олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова държи дълготраен връх, откакто на 21 септември 2002 година в Севиля, Испания, сложи връх на Световния шампионат по гребане. В надпреварата на индивидуален скул тя приключи с време от 7 минути, 7 секунди и 71 стотни –постижение, което досега не е усъвършенствано. Последният варненски връх, приет от „ Гинес “, е най-голямата постройка на дентална клиника във форма на буквата D.

Двойно

Само за четири години 29-годишниятрусенецТеодор Цветковуспява да сложи не един, а цели два върха. Първият е от 2018 година, когато спортистът преплува 10 километра за време от 5 часа и 13 минути, а вторият – от 2022 година, и е за дълготрайно плуване. Тогава Теодор направи 71-часов маратон в езерото в лесопарка „ Липник “ крайРусе, като излизаше от водата единствено за секунди, с цел да му създадат лекарите бърз обзор и с цел да да приема течности и хранителни добавки. Единствено времето не му разреши да плува тъкмо три денонощия, както бе оповестено авансово.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР