Сред тях са магистрали и скоростни шосетаПрез 2019 г. година

...
Сред тях са магистрали и скоростни шосетаПрез 2019 г. година
Коментари Харесай

2019-а: годината на пътни проекти за 3,75 милиарда лева

Сред тях са автомагистрали и скоростни пътища
През 2019 година година в България ще стартира работата по нови планове за съвсем 3,75 милиарда лева Процедурите по някои от тях към този момент са задвижени.

В края на август Агенция “Пътна инфраструктура ” започва публичните поръчки за реализатор на сектор от автомагистрала “Струма ” през Кресненското дефиле. В посока Гърция трафикът ще минава еднопосочно по настоящия път. Към София ще е напълно по ново трасе. Общата дължина на двете прави е 23,6 км. Ще бъдат построени 7 тунела, 21 виадукта, 4 пътни възела, 12 надлези и подлези.

Индикативната стойност на поръчките е 875,3 млн. лева Парите идват от Европейски Съюз и от националния бюджет.

Поръчките са две,

с цел да може да се

работи по едно и също време

по двете трасета и планът да приключи в периода на оперативната стратегия - до 2023 година

Индикативната стойност на сектора от Гърция към София, който е дълъг 13,2 км, е 444 796 305 лева Габаритът на пътя е с две ленти за придвижване с широчина 3,5 м, водещи линии по 0,25 м и два банкета с широчина 1,5 м. При надлъжен надолнище над 4% ще бъде направена и трета лента за товарните коли. Достъпът до трасето ще бъде обезпечен през 3 пътни въезла. Ще има и връзка за трафика от посока Кулата до селата Брежани и Полето, както и включване в автомагистралата в посока София.

Пътен възел “Мечкул ” ще обезпечава достъпа от посока Кулата до селата Мечкул и Брежани и ще включва и колите в посока столицата.

От Кулата до селата Стара Кресна, Ощава, както и включване към София ще става през възел “Стара Кресна ”. Тук ще има и три тунела - “Симитли ” с дължина 211 м, “Ракитна ”, който ще е 1135 м, и “Стара Кресна ” - 1052 м. Те ще бъдат с съоръжения и системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветяване, ръководство на придвижването и други Ще бъдат построени 10 виадукта с обща дължина 3,5 км, както и 3 броя надлези и подлези.

Другият сектор - от София към Гърция, който ще е по настоящия път, само че с еднопосочно придвижване, е с дължина 10,4 км. Той ще коства 430,5 млн. лева Тук е включен и обходният път на Кресна, който е 5,5 км. Там ще бъде построена и площадка за отдих, която ще бъде с електричество, вода и канализация. От площадката ще има и връзка с град Кресна.

Тук ще има четири тунела - 171-метровият “Тисата ”, “Света Неделя ”, който ще е 1,3 км, “Кресна 1 ” - 358 м, и “Кресна 2 ” - 230 м. Те ще бъдат с съоръжения и системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветяване, ръководство на придвижването и други В сектора ще има 11 виадукта с приблизителна дължина 5 км, както и 9 надлези и подлези. Чрез пътен възел “Кресна ” ще се обезпечава достъпът в посока Кулата, София.

И на двата лота ще има

интелигентни системи

- станции за засичане на трафика, за видеонаблюдение, метеорологично наблюдаване и други.

Срокът за осъществяване на всяка от публичните поръчки е 1556 дни и включва времето за планиране и строителство.

Кандидатите за първия сектор могаг да подават предложения до 17,30 ч. на 22 ноември, а за втория - до 29 ноември.

В финален стадий е търгът за тунел “Железница ”. Обществената поръчка е в 3 обособени позиции - за тунела, който ще е към 2 км и ще бъде най-дългият до момента изграждан у нас, и за пътя преди и след оборудването. Тя беше разграничена на три елементи, с цел да може да се работи по едно и също време и планът да приключи в периода на оперативната стратегия.

Подписан е договорът за планиране и строителство на 1,4 км от трасето след тунел “Железница ” на автомагистрала “Струма ” в посока Крупник. Изпълнител на правата е “ПСТ груп ”. Стойността на контракта е 22 130 756,88 лева Той включва планиране и строителство на автомагистрален сектор с дължина 1,4 км, селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни уреди, създаване и реорганизация на инженерни мрежи и други Срокът за осъществяване е 120 дни за правене на плана и 480 дни за осъществяване на строително-монтажните работи.

Предстои подписването и на контракта с ДЗЗД “Железница - север ”, в което са “ГБС Инфраструктурно строителство ”, “Главболгарстрой ” и “Главболгарстрой интернешънъл ”. Дружеството е определено за реализатор на трасето преди тунел “Железница ”. Тази права е с дължина 720 м и включва обслужващ тунелен път при северния портал на бъдещия тунел и мостово оборудване с обща дължина 620 метра.

Решението за избор на реализатор за построяването на тунел “Железница ” бе обжалвано, следва скоро да стане ясно по кое време и по какъв начин ще продължат дейностите по търга.

Пътната организация

работи по старта на

търговете за 137 км

от автомагистрала “Хемус ”

До края на годината ще бъде оповестена поръчка за строителство на три сектора с обща дължина 52 км за 494 млн. лева Първият е Боаза - Дерманци, вторият е Дерманци - Каленик, а третият е от Каленик до пресичането с пътя Плевен - Ловеч. До края на годината или при започване на идната ще започват търгове за инженеринг на още три сектора от автомагистралата - 85 км за 700 млн. лева Намират се сред пресичането с Плевен - Ловеч и кръстовището с Русе - Велико Търново.

В момента със средства от бюджета се построяват близо 26 км от автомагистралата, които са от двете страни. Това са секторите сред Ябланица и Боаза и Белокопитово - Буховци в посока Търговище.

“Организацията на работата за правата до Боаза е доста добра и към средата на октомври осъществяването е над 45%. Ако всичко върви както до момента, е допустимо работата да приключи при започване на есента на идната година ”, споделиха от АПИ.

Изграждането на 16-километровата права сред Буховци и Белокопитово стартира през август. Там ще има 7 виадукта, едно мостово оборудване и 10 селскостопански подлеза. В момента се правят строително-монтажни работи на близо 1,5 км. Правят се и наложителните изсичане на шубраци и дървета, почистване на площите и други

От края на август доникъде на октомври краткотрайно беше прекратена работата в тази права заради искане от ловно - рибарско съдружие да бъде обезпечено успокоение в брачния интервал на благородния елен. От средата на тази седмица строителството на обекта е обновено.

Преди дни АПИ

започва и търга за

създаване на една от

най-сложните прави

по направлението

Видин - Ботевград

- 33-километра сред Мездра и Ботевград. Пътят ще бъде с две платна с по две ленти за придвижване в посока. Трасето ще следва съществуващия път, който ще бъде уголемен, а актуалният ще бъде главно ремонтиран. По нов терен бъдещият скоростен път ще е в секторите, обхождащи селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. На обхода на с. Люти дол ще бъдат издигнати два тунела с дължини 490 м и 340 м. Ще бъдат построени и ремонтирани редица уреди - над жп линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се реализират посредством кръгови кръстовища. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н.

Предвид сложността на плана индикативната му стойност е близо 302 млн. лева За първи път ще се приложи нова скица на заплащане. Тя планува цялата стойност на контракта да се заплати на изпълнителя, откакто работата бъде приключена. Целта е бъдещите реализатори да работят оптимално мобилизирано и да завършат обекта качествено и в къс период.

Срокът на осъществяване е 1096 дни. Кандидатите могат да подават предложения за единия сектор до 3 декември, а за другия до 10 декември 2018 година

Приоритетен план е

и автомагистралата от Русе

до Велико Търново

с дължина 133 км. Тя ще стартира от Русе при моста на река Дунав и ще стига до Дебелец, където трафикът ще се разделя в посока прохода Шипка и Прохода на Републиката. Търгът е блокиран поради тъжби на Оценка на въздействието върху околната среда пред Върховен административен съд. Делото е в края на октомври. В взаимозависимост от решението на съда АПИ има подготвеност до края на тази година или при започване на идната да започва търгове за 75 км от автомагистралата на стойност 548 млн. лева Това са секторите Русе-Бяла и обходът на Бяла.

Логично е построяването на автомагистралата да върви паралелно с това на “Хемус ”, с цел да се облекчи трафикът от двата моста на Дунав и да се увеличи пътната сигурност.

В момента се организира тръжната процедура за разширение на Софийския околовръстен път сред пътните възли “Цариградско шосе ” и “Младост ”.

Отсечката ще бъде с две платна с по 3 ленти за придвижване в посока, 2 местни платна и тротоари. Пресичането с по-големите пътни артерии ще се реализира посредством четири пътни възела - “Стар Лозенски път ”, “Патриарх Герман ”, “Самоковско шосе ” и “Младост ”. Ще бъдат построени 3 пешеходни надлеза и мостове над реките Искър и Кална. Предвидена е реорганизация на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни уреди, телекомуникации и други Индикативната стойност е 123 млн. лева, парите идват от бюджета.

Срокът за осъществяване е 910 календарни дни. С реализацията на плана ще се улесни придвижването на директния трафик и връзката сред автомагистралите “Струма ” и “Тракия ”.

373 км републикански пътища се рехабилитират по “Региони в напредък ”
Инвестицията е за над 296 млн. лева

До момента по Оперативна стратегия “Региони в напредък ” са стартирали 22 лота, по които се рехабилитират 373 км републикански пътища, а инвестицията е за над 296 млн. лева, обясниха от пътната организация.

“Тази година приключва ремонтът на основни пътни артерии в Северна България, който започнахме през предходната ”, споделиха специалистите.

Ремонтирани са 30 км от пътя Старо Оряхово - Гроздьово - Провадия, който е значима транспортна връзка в Североизточна България, 15 км от пътя Варна - Добрич, 10 км от Кубрат - Тутракан.

До края на строителния сезон би трябвало да приключи рехабилитацията на още 15 км от пътя Добрич - Кардам, 20 км от Разград - Търговище, 12 км от Плевен - Ловеч и други Ремонтират се и 42 км от прохода Петрохан на територията на Софийска област, 30 км от пътя Стара Загора - Раднево, 50 км от пътя Чирпан - Симеоновград и 32 км от пътя Момчилград - Крумовград и други

Това са сектори, които не са ремонтирани към 30-40 години. Плановете са работата по тези пътища, както и по редица други, да продължи и през идната година. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР