Сред тях има и бебета. Отделно 350 български тира са

...
Сред тях има и бебета. Отделно 350 български тира са
Коментари Харесай

Външно: Десетки българи бедстват край Дувър

Сред тях има и бебета. Отделно 350 български тира са на границата на Англия

Българското посолство във Англия оказва подпомагане на десетките български жители, блокирани край британския пристанищен град Дувър при опитите си да стигнат до континентална Европа, оповестява българското Министерство на външните работи.

Заради ограничаващите ограничения, подхванати по отношение на разпространяването на новите варианти на Ковид-19, всички транспортни връзки с континентална Европа са блокирани сега, само че все пак наши сънародници с товарни и леки коли, наред с жители на редица други страни, не престават да изчакват в региона на пристанището възобновяване на фериботните връзки, прибавят оттова.

Завеждащият консулската ни работа в Лондон Николай Ванчев е в Дувър, където се среща с нашите сънародници, намиращи се на разнообразни паркинги. По-рано той им даде храна и вода. На място няма тоалетни, по продължение на автомагистралата всички магазини и бензиностанции са затворени от управляващите, споделя Външно министерство. Консул Ванчев насочи искане към представителите на английската полиция на място да обезпечат вода и мобилни тоалетни, само че му бе отговорено, че полицията може единствено да управлява пътното придвижване и спазването на публичния ред, а обезпечаването на тези условия би следвало да бъде задача на локалната община, с която обаче няма никаква връзка все още, изяснява Министерство на външните работи.

По информация на посолството ни блокирани са както водачи на тежкотоварни моторни транспортни средства, по този начин и български жители, пътуващи с микробуси и леки коли към България. Сред тях има и фамилии с минимум 8 бебета. По-рано денем с представители на блокираните транспортни служащи беседва и дипломат Марин Райков.

Мисията ни в Лондон приканва всички български жители, оказали се блокирани вследствие на актуалната изключителна обстановка във Англия, които имат здравословен проблем и нямат опция за лекуване на място, да се свържат неотложно с посолството. Също по този начин предлагаме към посолството да се извърнат и сънародниците ни, които имат потребност от животоспасяващи медикаменти, които би трябвало да получат от България.

Те могат да се свържат с задачата ни на имейл адреси [email protected], [email protected]

Бензиностанциите, магазинчетата, бих споделил и тоалетните не действат. Не е допустимо да се върнат обратно по автомагистралата.Оказваме някакво подпомагане, носим каквото можем. В края на краищата посолството не е Червеният кръст. Правим това, което е по силите ни ", разгласи по-късно за Българска национална телевизия дипломат Марин Райков. " Съветът ми е всеки, който няма причина да пътува и може да отсрочи пътуването си, да не се стреми да откри решение на летището, тъй като това решение не може да бъде реализирано ", разяснява още той.

Заради рестриктивните мерки за пътувания и затворените граници във Англия и в Европа близо 350 български водачи са блокирани на границите в Обединеното кралство, заяви по-рано Националната телевизия. 50-80 са директно на опашката, а другите са отбити по буферни паркинги. Неделчо Димитров пътува от Англия за Белгия и по-късно се прибира в България. В момента се намира на автомагистралата в посока Дувър, където тече процедура по освобождението й. Вчера тя беше блокирана от над 2000 камиона.

" Скоро ще се приберем. Мисля, че отвориха пристанището, отвориха и евротунела. Разбрах на 21-ви сутринта, имаше пътни табели, само че нямаше по какъв начин да реагираме овреме ", описа водачът. Той добави, че до момента в който чакат, не са получили никаква информация от управляващите, дали са им единствено вода. Изрази вяра, че няма да има проблеми и ще може да се върне в България. Заради транспортния безпорядък се движи с 14 часа забавяне.

Николай Рашков от Съюза на интернационалните превозвачи съобщи, че е можело да се вземат по-адекватни ограничения. " Вчера наблюдавахме опашката да нараства до 75 км, което е безумство, в случай, че стопираме товарен трафик, като нееднократно сме чували, че рискът от преместване на болестта при интернационалните водачи е по-нисък, в сравнение с при другите жители, които пътуват. Така че блокирайки Англия и европейската стопанска система за 48 часа, е нещо, което всички ще берем следствията оттук-нататък ", добави той.

Според него в навечерието на Брекзит британското държавно управление е можело да направи кулоар, с цел да може товарният трафик да не бъде обиден. Той изрази мнение, че новият вариант циркулира във Англия от септември, а затварянето на границите преди Коледа, в този миг е безусловно безумство.

Междувременно министърът на вътрешните работи Христо Терзийски и шефът на Групово дело „ Гранична полиция " гл. комисар Светлан Кичиков посетиха Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина, с цел да обсъдят на място организацията за пропускане на товарните коли, които идват на територията на страната с начална точка на тръгване от Обединено кралство Англия и Северна Ирландия, заяви Министерство на вътрешните работи. Организацията е основана по отношение на последната заповед на министъра на опазването на здравето от 21 декември, съгласно която на наложителна карантина от 10 дни не подлежат водачите на товарни коли, които минават директно през страната или правят товаро-разтоварителни действия в страната при осъществяване на интернационален транспорт на товари и артикули.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР