Сред толкова много страшни болести, за съжаление именно самоубийството остава

...
Сред толкова много страшни болести, за съжаление именно самоубийството остава
Коментари Харесай

ЯМР ще разпознава самоубийствените мисли

Сред толкоз доста страшни заболявания, за жалост точно самоубийството остава като втора най-често срещана причина за смъртността при младежите на възраст 15 и 34 години в Съединени американски щати.
Въпреки напредъка на медицината учените към момента не разполагат с положителни благоприятни условия за установяване на вероятните аргументи, а лекарите са с лимитирани начини за профилактика и оценка на риска от самоубийство.
На 30 октомври влиятелният теоретичен вестник " Естествено човешко държание " разгласява нова техника, която да спомогне за предварителната защита на суицидните намерения и действия. Тя включва използването на изкуствен интелект, който е бил подготвен да вижда съвсем безпогрешно тревожните пристрастености при хората единствено благодарение на функционален ядрено-магнитен резонанс на мозъка им, написа БГНЕС.
За да се потвърдят успеваемостта на машината учените са провели изследване сред 34 подрастващи, които са били разпределени в две идентични на брой групи. Едната със склонни към самоубийство участници, а втората - с контроли. Всеки един от доброволците е бил подложен на ЯМР, след което му е бил възложен лист от 10 думи, всяка от които обвързвана със самоубийства ( " гибел ", " съдбовен " и " обезверен " ), положителни резултати ( " безгрижност ", " добрина ", " непорочност " ) или отрицателни резултати ( " досада ", " злобен ", " отговорен " ). Изследователите също по този начин са употребявали и картографирани невронни сигнатури, подаващи на мозъка модели на страсти като " позор " и " яд ".
Пет мозъчни области, дружно с шест от посочените думи, са се оказали най-хубавите маркери за разграничение на суицидните пациенти от контролите. Използвайки единствено тези области и думи, учените са обучили неестествен интелект- класификатор да разпознава вярно 15 от 17-те пациенти със суицидни пристрастености и 16 от 17-те контролни субекта.
След това работата на робота е била усложнена, като 17-те суицидни пациенти са били разпределени в две нови група - една, състояща се от към този момент правили опит да лишават живота си и втора от младежи, които не са се опитвали до момента. Роботът още веднъж се е справил със задачата си да ги диференцира.
Резултатите демонстрират, че здравите пациенти и тези със суицидни намерения са посочили пред машината мощно разграничаващи се реакции към думите. Например, когато на суицидните участници е била показана думата " гибел ", зоната на " срама " в мозъка им се е осветила повече, в сравнение с при участниците от контролната група. По същия метод " проблемите " провокират по-голяма интензивност в региона на " тъгата ".
Откритието е част от най-новите старания, ориентирани към въвеждането на изкуствения разсъдък в психиатрията. Изследователите работят върху планове за изкуствен интелект, който освен да проучва ЯМР тестовене и да предсказва появяването на депресивното разстройство, само че и да диагностицира случаите на пост-травматичен стрес единствено по речевите характерности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР