Сред суеверията, едно от най-старите и трайни е, че пресичането

...
Сред суеверията, едно от най-старите и трайни е, че пресичането
Коментари Харесай

Защо черните котки се свързват с Хелоуин и лошия късмет

Сред суеверията, едно от най-старите и трайни е, че пресичането на път с черна котка ще донесе неприятен шанс. Котеките с мрачен цвят също са залегнали в съвременните символи на Хелоуин  , което им придава (неспечелената) известност на призрачни.
Прочетете още
Но по какъв начин и къде стартира връзката сред черните котки и неприятния шанс? Ето какво се знае за връзката между  Хелоуин  и черните котки, в това число трайното влияние на това поверие, което остава и през днешния ден.

Произход на суеверията за черна котка

Връзките сред хората и котките могат да бъдат проследени до някои от най-ранните цивилизации в света, най-много античен Египет, където котките са били считани за божествени знаци. Котките също се появяват в гръцката митология, по-специално Хеката , богиня на магията, магьосничеството, луната и магьосничеството, е разказана като имаща котка едновременно като домакински любим и познат (свръхестествено творение, което оказва помощ на магьосница, съгласно европейския фолклор).

Писмени записи свързват черните котки с окултното още през 13 век, когато формален църковен документ, наречен „ Vox in Rama “ , е публикуван от папа Григорий IX на 13 юни 1233 година „ В него черните котки са оповестени за олицетворение на Сатана ”, споделя Лейла Морган Уайлд, създател на Black Cats Tell: True Tales And Inspiring Images . „ Указът бележи началото на инквизицията и глобения от църквата лов на еретици и/или вещици. Първоначално той е предопределен да смаже възходящия фетиш към луциферианците в Германия, само че бързо се популяризира в цяла Европа.

Котките и вещиците, обсъждани като закани за ранната християнска черква

В допълнение към ранната си връзка със Сатаната , котките също стават неразривно свързани с вещиците в средновековна Европа. Според Cerridwen Fallingstar , Wiccan жрица и създател на Бульон от казана: Пътешествие на мъдростта през ежедневната магия, вещиците са били предхристиянските езически практикуващи лечители в Европа.

Въпреки че ранната християнска черква в Европа е съжителствала с вещици, когато църквата е придобила власт, тя споделя, че те са виждали вещиците като своя директна конкуренция в спечелването на сърцата и мозъците на хората. Тогава църквата стартира да лови, преследва, изтезава и убива големи количества вещици, изяснява тя.

„ Вещиците почитат естествения свят, изпитвайки надълбоко почитание към растенията и животните “, споделя Fallingstar. „ Следователно обичта сред човек и животно стартира да се възприема като дяволска, а остарялата дама с нейните котки стартира да се възприема като подозрителна. “

Но ранните християни се опасяваха освен от измислената от тях връзка сред вещиците, котките и дявола : те също ги виждат като закани. „ Котките, сходно на дамите, упрекнати в магьосничество, са склонни да демонстрират пренебрежение към властта. Те не се подчиняват, като кучетата. В църквата не би трябвало да се толерират нито самостоятелни дами, нито самостоятелни животни. ”

В един миг сдвояването на вещици с котки се стеснява до черни котки , макар че не е изцяло ясно за какво това се е случило. „ Връзката сред вещиците и черните котки по-специално евентуално е мислена, само че е допустимо черните котки да са по-добри в лова на мишки, защото не могат да се видят през нощта и затова имат преимущество при лов. „ Вещиците са склонни към практичното. “

В последна сметка страхът към черните котки и връзката им с магьосничеството си проправя път през Атлантическия океан, посредством на пуритански колонисти .

Котките са упрекнати в разпространяването на чумата

През Средновековието не е било извънредно котките да бъдат убивани, като се има поради връзката им със злото . Някои хора даже стигнали до такава степен, че упрекват котките за разпространяването на  бубонната чума  и употребяват това като още една причина да се отърват от тях. Техният зле умислен проект обаче се оказа противоположен.

„ По една изключително странна подигравка, убийството на котките спомогна за разпространяването на чумата “, изяснява Компора. „ С понижения брой котки за надзор на популацията от гризачи , заболяването се популяризира бързо. “

Произход на суеверието „ Черна котка, пресичаща пътя ви “

Като се има поради вярата в средновековна Европа, че дяволът и вещиците са били способни да одобряват формата на черни котки, има смисъл, че суеверието към пресичането на пътищата им се е развило, казва Фийби Милъруайт , фолклорист и художник. „ Следователно черна котка, пресичаща пътя ви, може да е на задача от магьосница “, отбелязва тя. „ Също толкоз елементарно може да е прикритият демон – и никой не желае да пресича пътищата си с дявола. Това изяснява за какво черна котка, пресичаща пътя ви, се счита за неприятна прокоба.

Това разбиране продължава през Ренесанса, когато черна котка, пресичаща пътя ви, може да значи, че магьосница е изпратила своя любимец  да ви нарани. „ Много уплашени селяни от това време може да са побързали до най-близката черква и да са платили на духовник, който да ги благослови и да ги отърве от всяко проклинание, донесано от котката “, споделя тя. „ Тъй като това е източник на приходи за църквата, сходни страхове евентуално са били насърчевани. “

Но концепцията, че черните котки носят неприятен шанс, не е универсална. Всъщност някои култури имат вяра, че черните котки носят шанс.

„ Тяхната аналогия с богинята-котка Бастет ги накара да бъдат почитани в античен Египет “, изяснява той. „ В други страни, като Шотландия и Япония, е известно, че те съставляват разцвет. Очевидно, дали черната котка се преглежда като благожелателно творение или зла свръхестествена мощ, се основава напълно на преданието, което човек евентуално ще прегърне. “

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР