Сред приветствия от граждани в Прищина и скандирания на САЩ,

Сред приветствия от граждани в Прищина и скандирания на САЩ, ...

Клинтън в Косово: Победихме, защото нашият съюз бе единен, силен и с правилна кауза.

Сред приветствия от граждани в Прищина и скандирания на "САЩ, САЩ", бившият американски президент Бил Клинтън изнесе реч пред сградата на правителството на Косово на площад Скендербег, отбелязвайки 20-годишнината от намесата на НАТО в Косово, съобщава "Прищина инсайт".

По време на изказването си Клинтън говори за победа, за демокрация и ценности в Косово, отбелязвайки, че "дори най-малките нации" могат да спечелят, ако справедливостта е зад тях.

"Големите могат да изглеждат малки ... но много малките могат да бъдат големи, ако представляват нещо по-голямо от тях. Косово, за света, за САЩ, за НАТО, стоеше за нещо по-голямо от себе си", обясни Клинтън.

"Никое от събитията, които отбелязваме днес, не би било възможно без вашето ръководство. Ние победихме, защото нашият съюз бе единен и силен. Най-важното е, че успяхме, защото каузата ни беше правилна и заради народа на Косово", обяснява Олбрайт, обръщайки се към Клинтън.

Тя припомня дискусиите с Клинтън преди той да нареди 78-дневната кампания срещу Сърбия през март 1999 г. "Той ми се обади по средата на нощта и каза: "Мадлин, самолетите са излетяха. Ние постъпваме правилно. "И казах:" Да, господин президент, правим правилното нещо".

Президентът на Косово Хашим Тачи предложи "искрената си благодарност" на Клинтън за неговата помощ и помощта на НАТО през 1999 г.

"Това, което направи НАТО, беше велика и изключителна стъпка, решителна стъпка за спасяването на цяла нация, за да може злото да се провали, да се създаде бъдеще за нас и за бъдещите ни поколения", обясни Тачи.

Клинтън припомни посещението си в Косово след края на войната. "Това е една от най-големите почести в живота ми, че съм стоял с теб срещу етническото прочистване и за свободата. Спомням си лицата на хората, които срещнах, когато дойдох тук преди 20 години в началното училище във Феризай. 79 дни въздушни удари от НАТО може да са спечелили тази война, но само хората, които бяха там този ден, и гражданите на Косово, биха могли да спечелят този мир".

"20 години по-късно мисля, че сте свършили добра работа, за да спечелите този мир", продължи той.

Клинтън говори за бъдещето, като призова Косово да не приема демокрацията за даденост и да продължи да работи за евроатлантическа интеграция и по-нататъшно икономическо развитие.

"Всеки ден избираме да живеем в надежда за по-светло бъдеще или да останем в оковите на съжаления и негодувания", каза той.

"Никога не забравяйте, когато мислим за предизвикателствата пред нас, вече имате нещо удивително. Ти си дал на цяло поколение първите 20 години от живота им в мир."

Косовският премиер Рамуш Харадинай коментира, че Косово е готово и има смелостта да постигне споразумение със Сърбия.

Той призова Сърбия и нейния президент Александър Вучич да признаят Косово в сегашните му граници.

"Мир се постига от тези, които имат смелост, а ние имаме смелостта да постигнем споразумение със Сърбия. Призоваваме народа на Косово и Вучич да признаят Косово в сегашните му граници", обяснява Харадинай. /news.bg

Източник: dnesplus.bg