Сред приоритетните теми, по които Министерство на труда и социалната

...
Сред приоритетните теми, по които Министерство на труда и социалната
Коментари Харесай

Зам.-министър Върлякова: Усъвършенстването на трудовото законодателство е приоритет на МТСП

Сред предпочитаните тематики, по които Министерство на труда и обществената политика работи сега, е усъвършенстването на трудовото законодателство, обвързвано с гарантиране на по-голяма предвидимост и бистрота на изискванията на труд при наемане на служащи и чиновници.

Това сподели през днешния ден заместник-министърът на труда и обществената политика Жулиета Върлякова по време на форума Next level HR, проведен от сп. „ Мениджър “. Тя взе присъединяване в първия панел на събитието, в който представители на институции и работодателски организации разискаха ролята на държавните политики за ефикасната активност на фирмите и нуждата от рационализация на трудовото законодателство у нас.

Заместник-министър Върлякова изясни, че Министерство на труда и обществената политика е създало законопроект за промени на Кодекса на труда, посредством който се цели обезпечаване на по-добро съчетаване на персоналния и професионалния живот на работещите и основаване на условия за по-висока продуктивност на труда. „ Трудовото законодателство следва да се развива съгласно социално-икономическите условия в страната и да регистрира актуалните провокации, без това да води до неустановеност за страните по трудовото правно отношение “, акцентира тя.

В рамките на полемиките бе застъпена и тематиката за облекчението на процеса за наемане на жители от трети страни. Заместник-министърът обърна внимание, че с последните промени и допълнения в Закона за чужденците в Република България са се трансформирали и съответните разпореждания в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност. „ Това доста облекчи единната процедура за подаване и приемане на документите за достъп до националния пазар на труда на жители на трети страни и понижи административната тежест, както за работодателите, искащи да наемат служащи – жители на трети страни, по този начин и за самите служащи “, добави тя.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР