Сред предложенията за промени в Закона за вероизповеданията няма минимален

...
Сред предложенията за промени в Закона за вероизповеданията няма минимален
Коментари Харесай

Джелал Фаик: Законодателните промени посягат на автономността на вероизповеданията

Сред предложенията за промени в Закона за вероизповеданията няма най-малък предел за субсидиране на годишна база на религиозните общности, представляващи над 1% от популацията и това е огромен проблем. Това сподели в предаването " 12+3 " Джелал Фаик, основен секретар на Главното мюфтийство: 
" В законопроекта се оферират 10 лв., на всяка година при разискването на бюджета тези 10 лв. могат да се трансформират, т.е., в случай че тази година са 10 лв., следващата година могат да бъдат 5 лв., 2 лв. или 1 лев. Не са поставили най-малък предел. Сложили са оптималния предел - не може да бъде повече от 15 милиона. "

В Народното събрание има два импортирани плана за промени в наредбите, касаещи вероизповеданията – единият е на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а другият е направен от Обединените патриоти. Подкрепяме огромна част от задачите на законопроектите - да уредят финансовия проблем на вероизповеданията, само че имаме терзания в няколко направления, изясни Фаик. По думите му се отреждат повече пълномощия на изпълнителната власт посредством Дирекцията на вероизповеданията към Министерския съвет, за сметка на пълномощията на самите вероизповедания. Законопроектът планува ограничение на финансирането от източници, разнообразни от страната, само че и на разноските на вероизповеданията, посочи основният секретар на мюфтийството.

Предвижда се в избрани случаи изпълнителната власт да позволява какви финанси да се получават и по какъв начин да се харчат, което опонира на конституционния принцип за разделяне на страната от вероизповеданията, означи Джелал Фаик. Според него, намесата на страната би трябвало да се лимитира до основаването на правила и реализирането на надзор във връзка с държавните средства и не може да слага вероизповеданията непрекъснато в позволителен режим вместо да са в осведомителен, както до момента. Губи се автономността на вероизповеданията, уточни Фаик:

" Тоест, във връзка с заприходяването и изразходването на обществените средства, предоставени на вероизповеданията и техните институции посредством дотации или различен прийом, не може страната да каже: „ Ние даваме тези пари, само че вие би трябвало с акуратност това да извършите “. И като дава тези пари, страната не разрешава непознатото финансиране. ОК, не разрешава непознатото финансиране – какво вършат дребните вероизповедания, които са под 1%? Те няма да получават никакво непознато финансиране отвън България. Как ще се устоят тези вероизповедания. Тези вероизповедания са обречени. "   

В Националния съвет по религиозните общности ще излезем с общо мнение, че е недопустимо тези вероизповедания под 1% и които са обичайни, да останат без никакво финансиране, било то и непознато финансиране, заяви Джелал Фаик. Тази седмица се чака позицията на Националния съвет на вероизповеданията след двуседмични съвещания.
Цялото изявление чуйте от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР