Сред правителствените сили в Сирия, по които САЩ нанесоха въздушен

...
Сред правителствените сили в Сирия, по които САЩ нанесоха въздушен
Коментари Харесай

Какво се случва в Сирия? Има ли убити руски войници от американци?

Сред държавните сили в Сирия, по които Съединени американски щати нанесоха въздушен удар на 7 февруари, е имало съветски наемници. Това оповестиха на 9 февруари източници от Пентагона, представени от телевизия Си Би Ес.

Ако руснаците в действителност са измежду жертвите, това ще бъде първият сходен случай в арабската република.

До този миг Пентагонът няма данни дали има убити съветски военнослужещи.

Медиите в Русия през уикенда оповестиха, че при офанзивата са убити 200 или даже повече наемници. При това сраженията са били освен на 7 февруари, а са се водили три дни - до 9 февруари. И жертвите са дадени в последния ден.

Убитите са от Частната военна компания (ЧВК) на Вагнер (неофициално наименование на компанията, настояща на територията на Украйна и Сирия). За нейното битие пръв през 2016 година разкри петербургският опозиционен уебсайт "Фонтанка ".

А съгласно различен опозиционен уебсайт - "Русский мир-Другая Россия ", починалите са 600.

Какво знаем дотук

Според известията от международните организации минимум 100 бойци от армията на Башар Асад бяха убити при офанзива от въздуха на 7 февруари. Операцията бе отбранителна. Военните бяха ударени, откакто нападнаха централата на Сирийските демократични сили (СДС), в които преобладават кюрдите. В това време там имало американски военни съветници. Инцидентът стана в източната сирийска провинция Дейр аз Зур.

От Пентагона обаче не считат, че руснаците са целели американците. Според тях наемниците са се опитвали да завземат намиращо се наоколо петролно находище.

Съюз на демократичните сили, които са подкрепяни от Съединени американски щати и са подкрепени от интернационалната западна коалиция, се борят против "Ислямска страна " източно от река Ефрат.

Американският въздушен удар против държавните сирийски сили на 7 февруари е нещо прекомерно извънредно. Тези сили работят нормално от другата страна на Ефрат.

А какво в действителност се е случило?

Сблъсъкът в Дейр аз Зур е сред армията на Съединени американски щати и три роти съветски военнослужещи с неустановен статут. Това написа аналитичният уебсайт "Каспаров.Ру ", учреден от опозиционера и някогашен международен първенец по шахмат Гари Каспаров. Изданието назовава случилото се "първите боеве от Третата международна война ". Думите са на публициста Тигран Хзмалян.

Всъщност руски водачи са взели участие в боеве против американските Военновъздушни сили в Корея през 50-те и във Виетнам през 60-те и 70-те година на ХХ век. Москва отхвърляше да е забъркана и летците й се маскираха като азиатци, а безсмъртният съветски фолклор роди песните за водача Ли Си Цин (китайско звучене на съветската фамилия Лисицин - б.р.). Но днешните "интернационалисти " не пеят "Гренада " - руската ария за испанската Гражданска война, нито водят война, с цел да дадат на селяните земята в Дейр аз Зур. Те проливат своята и непознатата кръв за държавни пари и нефт, обещан от Башар Асад на путинските олигарси. Именно за това се е водила нощната борба за петролното находище източно от Дейр аз Зур, показва уеб сайтът, представен от Клуб 3.

Русия е изпратила на сигурна гибел своите наемници, продължава "Каспаров.Ру ". Подобно на "зелените човечета ", завладяли Крим през 2014 година, бойците от ЧВК на Вагнер също нямат отличителни знаци по униформите си. Въпреки това преди контраудара в Дейр аз Зур американските и кюрдските командири се свързали директно с съветското военно командване в Сирия, с цел да го предупредят за идния удар по групата държавни сили, завладяли централата на Съюз на демократичните сили.

И тъкмо тук военните хитрости минават в държавна измама. В началото от Москва отказали да признаят пратените в Дейр аз Зур наемници за свои. Това вкарало трите роти съветски наемници в месомелачката на Дейр аз Зур.

Убитите съветски военнослужещи не са 200, а 600, твърди уеб сайтът "Русский мир-Другая Россия ".

Пред изданието военачалник Хасан - командващ Съюз на демократичните сили в този район, споделя, че персонално е звъннал на съветски офицер за взаимозависимост в Дейр аз Зур. Генералът имал информация за готвената офанзива против централата на Съюз на демократичните сили от силите на Асад. И се надявал руснаците да я спрат.

"Казахме, че върви някакво придвижване и че не бихме желали да нападаме участниците в тези дейности. Те (руснаците - б.р.) не одобриха предлагането ни, отричаха всичко и споделяха, че нищо не се случва ", съобщи Хасан.

А какво е станало - най-хубава картина дават оповестените от изданието прихванати диалози за нещастието край Дейр аз Зур. (Преводът е с дребни съкращения, като за неприличните изрази са употребявани допустимо по-меки думи)

Глас 1:

"Навряха ги на майната им. В едната рота пратиха на майната им 200 души едновременно, в другата - 10 души, а в третата - не знам, само че и там крепко са трепали. С други думи, три роти пострадаха. Имаше пиндоси (обидно наименование за американците - б.р.), първо обстрелваха с артилерия, мамка им, след това подвигнаха 4 хеликоптера, да ги... и стреляха от едрокалибрени картечници. Нае... ха ги всичките, нашите с изключение на автомати, мамка му, въобще нямаха нищо, да не приказваме за ПЗРК (преносим зенитно-ракетен комплекс - б.р.). Изтребиха ги, спретнаха им там пъкъл и пиндосите съответно и ясно знаеха, че това сме ние, руснаците. Нашите отиваха да завладяват завода, а те там си стояха. Получихме х.. “

Глас 2:

"Гледай, брато. Там има 127 убити - единствено пета рота. Втора в действителност е непокътната. Пета е унищожена цялата, разкатаха ги с авиация, хеликоптери, артилерия. Кюрдите и американците потеглиха против тях, момчетата нямаха никакъв късмет... "

Глас 3:

"Построили са се в колона, триста метра са им оставали до позициите. Онези вдигнали американското знаме и почнали да ги ш...ат крепко с артилерия, а по-късно дохвърчали хеликоптерите и почнали да ш...ат всички. Общо 215 са "товар 200 " (кодово наименование на убитите военнослужещи, под което ковчезите с останките им биват връщани в родината - б.р.). Нашите на какво въобще са се надявали? Че ония сами ще се нае...т ли? Че ще се уплашат?.. "

Глас 4:

"Казват, че от техниката е оживял единствено един танк и една бойна разследваща патрулна машина, а всичко останало е унищожено едновременно в първите минути на багра. "

Пентагонът: Там не е имало руснаци

Пентагонът допуска, че не е имало съветски сили в региона, където на 7 февруари евентуално е осъществено нападението против централата на Съюз на демократичните сили, подкрепяни от Съединени американски щати. Това съобщи шефът на Пентагона Джеймс Матис, съобщи ТАСС.

По-рано американците упрекнаха за офанзивата в селището Хашам край Дейр аз Зур сирийските държавни сили.

"Руснаците ни споделиха, че въобще не са били там. Мисля, че е тъкмо по този начин, само че нямаме цялостна изясненост какво вършат там силите на режима. Но най-малко в този момент там е умерено ", сподели Матис.

Той добави, че и руснаците, и американците непрекъснато прибягват до връзки, с цел да не позволен произшествия между тях.

"Информираме се взаимно. Руснаците обявиха, че нищо не са знаели, когато им звъннахме във връзка силите, пресекли разграничителната линия и се приближиха. Те (руската страна - б.р.) бяха известени, когато стартира обстрелът. Тогава ни оповестиха, че там не е имало руснаци. И, както знаете, поставяме всички старания, с цел да не сложим под опасност руснаците ", продължи Матис.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР