Сред потенциалните плажове за концесии са Несебър-юг и Слънчев бряг-север,

...
Сред потенциалните плажове за концесии са Несебър-юг и Слънчев бряг-север,
Коментари Харесай

Туристическото министерство обмисля концесии на 11 плажа в големи курорти

Сред евентуалните плажове за концесии са " Несебър-юг " и " Слънчев бряг-север ", плажовете " Албена ", " Слънчев ден " и " Ривиера " в едноименните курорти, четирите плажа в Св. Св. Константин и Елена и линиите " Св. Влас-болницата " и " Централен " в Царево.

© Надежда Чипева Още по тематиката
През декември и януари ръководещите в оставка ще посочат дълготрайни стопани за над 20 линии
9 яну 2017 от 21 дек 2016

Туристическото министерство изследва опцията да започва концесионни процедури за 11 плажа в огромни морски курорти. Сред тях са такива в Несебър, Слънчев бряг, Албена, Св. Св. Константин и Елена и други Част от тези плажове сега имат наематели, а други са с изтичащи контракти за концесии.
Решението за кои от тях ще бъдат оповестени процедури ще се вземе след разбор на всеки една от линиите, за който към този момент има определена компания.
През предходната зима министерството отдаде осем плажа на концесия за 20 години, като състезанията бяха подложени на критика поради късите периоди за провеждането им- към 20 дни за всеки от тях.

11 евентуални концесии

Сред евентуалните концесии на 11 плажа в огромни курорти са " Несебър-юг " и " Слънчев бряг-север ", плажовете " Албена ", " Слънчев ден " и " Ривиера " в едноименните курорти, четирите плажа в Св. Св. Константин и Елена- северен, южен, огромен и дребен плаж, както и линиите " Св. Влас-болницата " и " Централен " в Царево.

Във вторник туристическото министерство завърши социална поръчка за избор на компания, която да изследва всяка от линиите, а определеният победител е сдружението " Инженерингсервиз- София ". Така тази компания ще би трябвало да направи механически, юридически и финансов разбор за всеки плаж, както и да показа предварителни планове на решение за разкриване на концесионна процедура, правене на конкурсна документи и контракт. Това би трябвало да се случи за един месец след подписването на контракта, което евентуално ще се случи в околните дни.

В отговор на изпратени въпроси от туристическото министерство оповестиха, че по-късно се планува да се назначи експертна група, която да разиска предлагането за възможна концесионна процедура за тези плажове, за които компанията даде аргументация, че може да започва такава. След това се постанова и решение на Министерски съвет преди да се разгласи публично самия конкурс. Така на този стадий от ведомството не се ангажираха в какви периоди може да се случи това.

От туристическото министерство обясниха още, че възнамеряват да изследват опциите за отдаване на концесии за всички плажове, чиито контракти изтичат през 2018 година " Идеята е повече плажове по Българското Черноморие да имат стопани, защото в противоположен случай обезпечаването на спасители, медицински пункт и почистването на плажовете по закон са обвързване на регионалните управи по места, т.е. тези разноски са за сметка на българския поданик ", споделят още от ведомството, допълвайки обаче, че " изборът на концесионер не е непременно, а се прави след подробен разбор и се прави след съгласувани с специалисти от други ведомства ".
В края на предходния си мандат актуалният туристически министър Николина Ангелкова беше оповестила, че се приготвят към 60 плажа за отдаване на концесии.

Бързи процедури през миналата зима

Ако в този момент бъдат стартирани концесионни процедури, това ще е вторият пакет плажове, за които ще се търсят дълготрайни стопани в последните години. През декември предходната година тогавашният кабинет " Борисов " разгласи процедури за осем плажа малко преди предаването на властта на служебното държавно управление и избра стопани на линии в региона на Св. Влас, Созопол, Царево, Обзор и други

" За две от ивиците- " Поморие-централен " и " Бургас- север " процедурите се проточиха няколко месеца поради обжалвания. Конкурсите в края на мандата обаче бяха с къс период на провеждане- единствено към 20 дни за подаване на предложения за всяка линия, което стана мотив и Българска социалистическа партия да упрекна държавното управление, че бърза да организира процедурите преди изборите, с цел да " обслужи нечии стопански ползи ".
Преди дни концесията за " Бургас-север " въпреки всичко завърши с избора на записаната в Смолян компания без бизнес история - " Палм инвест " за концесионер на плажа " Бургас-север " за идващите 20 години. Фирмата предложи безвъзмездни шезлонги и чадъри, само че офертата й за концесионна такса бе доста по-ниска от тази на другите двама претенденти. Вицепремиерът Валери Симеонов пък заподозря, че компанията е обвързвана със скандално известните братя Красимир и Николай Маринови, известни като Маргините, въпреки публично такава връзка да не съществува в Търговския указател.

В началото на годината пък туристическото министерство подписа контракти за за петгодишен наем на седем плажа, измежду които и спряганите за бъдеща концесия в този момент " Слънчев бряг-север " и " Несебър-юг ". Техните концесии бяха развалени в края на предходната година поради нарушавания. Наемателите им сега са компании, чиито притежатели имат
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР