Сред папагалите видът Александър е от най-известните. Това се дължи

...
Сред папагалите видът Александър е от най-известните. Това се дължи
Коментари Харесай

Папагал Малък Александър

Сред папагалите типът Александър е от най-известните. Това се дължи на неговата просветеност, позволяваща му да запаметява доста думи и да имитира добре човешката тирада, разполагайки с богат речников ресурс, а също и на атрактивния му външен тип. Папагалът Александър е извънредно цветен и демонстрира превъзходно смесени цветове.

Трябва незабавно да се направи спогодба, че под това наименование се схващат 2 типа папагали, разговорно наричани Голям Александър и Малък Александър. Всъщност става въпрос освен за разлика в размера, само че и за основни разлики, поради които са се обособили два типа папагалови птици, които са се разделили от общия си предшественик още преди към 5 милиона години.

Класификация и етимология на Малък Александър

Папагалът дребен Александър у нас има още редица имена. Познат е като Крамеров папагал и това наименование се е наложило като публично за типа птица. Наричат го също дребен огърличен папагал, огърличен папагал на Крамер, зелен Александър и дребен Александър.

Научното наименование на птицата е Psittacula krameri и е относително дребен папагал от семейство Psittacidae. Той отделя локалните ареали в Африка и Южна Азия и в този момент е въведен в доста други елементи на света, където дивите популации са се утвърдили и се отглеждат за търговия с екзотични птици, търсени за домашни любимци, сходно на папагал Корела, Амазона, папагал Жако, Какаду и др.

Името на рода Psittacula е умалително от латинската дума за папагал, а характерното наименование krameri е в чест на австрийския натуралист Вилхелм Хайнрих Крамер.

Познати са 2 подвида на дребния Александър, макар че разликите сред тях са дребни.

- Африкански подвид - населява Западна Африка в страните Гвинея, Сенегал и Южна Мавритания, на изток до западна Уганда и южните елементи на Судан и на север до Египет. Намира се и по долината на Нил, както и сигурно в Гиза, от време на време се следи и в Северното крайбрежие, както и в Синай. Размножават го в Израел и Йордания от 80-те години на века и се счита за инвазивен тип.

- Абисински папагал с розов пръстен - негови естествени местообитания са Северозападна Сомалия, Северна Етиопия до щата Сеннар и Судан.

- Азиатски подвид

- Индийски папагал с розов пръстен, който произлиза от Индийския субконтинент и има диви и натурализирани популации по целия свят. В Австралия, Англия и Съединени американски щати той се назовава индийски папагал.

- Бореален папагал с розов пръстен - публикуван е също в Бангладеш, Пакистан, Северна Индия и Непал до централните елементи на Бирма. Този подвид е по-голям от африканския.

Как наподобява папагал Малък Александър?

Този тип папагал Александър има по-малки размери, спрямо по-големия си роднина. Тялото му е дълго от 27 до 43 сантиметра. Размахът на крилете му е сред 42 и 48 сантиметра.

 Грижи за папагал Малък Александър Снимка: manfredrichter/pixabay.com

Опашката на Крамеровия папагал е много дълга, сред 17 и 28 сантиметра и заема забележителна част от общата дължина на птицата.

Теглото на зеления папагал на Крамер варира от 95 до 140 грама.

Оперението му се разграничава от това на огромния му другар. Преобладава зеленият цвят на перата му. Характерна е огърлицата на врата на птицата, която дава едно от имената му - огърличков папагал. При мъжкия се следи розов и черен пръстен, до момента в който женската и младите птици не демонстрират пръстени или имат единствено бледи, до мрачно сиви пръстени на врата си. Когато отглеждат Малък Александър в плен, пръстените има голям брой разновидности, в това число синьо, виолетово и жълто.

Човката на папагала е алена от горната страна и приключва с изострен черен връх. Долната част и гърлото са черни.

Този тип също демонстрира полов диморфизъм, изразяващ се най-много в оперението.

Разпространение и местообитания на Малък Александър

Крамеровият папагал е един от дребното типове, които сполучливо са се приспособили да живеят в нарушени местообитания. Той е издържал сполучливо настъплението на урбанизацията и обезлесяването. Като известен тип домашни любимци, избягалите птици са колонизирали редица страни по света, в това число в Северна и Западна Европа.

Те са се потвърдили като способни да живеят в разнообразни климатични условия отвън родния си ареал и са в положение да оцелеят при ниски зимни температури, каквито има в Северна Европа.

Видът е включен като минимум заплашен, защото популацията наподобява се усилва, само че заради това, че е доста издирван като домакински питомец, а въпреки това е неизвестен измежду фермерите в родните му местообитания е довело до понижаване на числеността му в локалния ареал. Големи са популациите му в Германия, Франция, Белгия, Холандия, Испания и Англия.

Хранене на Малък Александър

В дивата природа Крамеровите папагали се хранят с пъпки, плодове, зеленчуци, ядки, плодове и семена. Дивите ята летят на няколко благи, с цел да се хранят в земеделските земи и овощните градини, причинявайки обилни вреди. Те постоянно посещават и градините, покрай жилищата на индивида, с цел да взимат храна от хранилките за птици.

В Индия се хранят и със зърнени култури, а през зимата с грах. През пролетта в Египет атакуват черниците, а лятото ядат фурми и гнездейки в палмите, търсят храна в слънчогледовите и царевичните полета.

В плен папагалите Малък Александър се хранят с приготвена фабрично храна, миксирана от плодове, зеленчуци, пелети, семена, както и дребни количества месо за протеини. При храненето им би трябвало да се заобикалят масла, соли, шоколад, алкохол и консерванти.

Размножаване на Малък Александър

В северозападните елементи на Индия Крамеровите папагали образуват дойки от септември до декември. Двойките постоянно се разпадат и идващия размножителен сезон се оформят нови двойки. През студения сезон те избират и пазят местата за гнездене, като заобикалят конкуренцията с други птици.

 Папагал Александър Снимка: furbymama/pixabay.com

Храненето на женската със зимни грахови култури обезпечава хранителни субстанции, нужни за производството на яйца.

От април до юни папагалите на Крамер се грижат за дребните си. Младите папагали са подготвени да изоставен гнездото преди мусоните.

Папагал Малък Александър живее приблизително 25 години.

Мимикрия на Малък Александър

И мъжките, и женските папагали на Крамер имат дарба да имитират човешката тирада. Първо птицата слуша гласовете в близост и по-късно копира гласа на говорещия човек. Някои хора отглеждат птици от типа тъкмо, тъй като харесват говорещи папагали. Такива папагали стават много възприемчиви и положителни, тъй като типът е доста образован и се образова елементарно. Те могат да възпроизвеждат освен тирада, само че и мелодии.

Изискват обаче доста внимание, а доверието им се гради постепенно и мъчно, само че резултатите в образованието са отлични, в случай че се прояви неизменност и такт.

Отглеждане на папагал Малък Александър

Добре е папагалите на Крамер да се отглеждат във волиери, с цел да има задоволително място за хвърчене. Ако е в клетка, би трябвало да се пуска постоянно да лети. Нуждаят се от играчки и предмети за дъвчене, тъй като постоянно скучаят, изключително в случай че са сами у дома.

Трябва да се има поради, че Малките Александри също са шумни, въпреки и не толкоз, колкото огромните, само че в гъсто обитаемо жилищно пространство той може да се окаже проблем. Ако се предизвиква и учи да приказва, това ще понижи нежеланите викове, с които показва всичко - наслаждение от храната, потребност от внимание, наслада от времето на открито или просто досада. Това е красива птица за отдадени стопани.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР