Сред основните теми на европейските институции през седмицата бяха споразумението

...
Сред основните теми на европейските институции през седмицата бяха споразумението
Коментари Харесай

Брюксел сменя Вашингтон с Токио

Сред главните тематики на европейските институции през седмицата бяха съглашението за икономическо партньорство с Япония , противозаконният избор на новия общоприет секретар на Еврокомисията, влизането в действие на регламента за преустановяване на геоблокирането, разминаванията към Пакта за миграцията и новите условия Фейсбук, Twitter и Гугъл да изготвят отчети за подправени вести всеки месец.

Надеждата е в Япония

Във времена на интернационално напрежение и засилен протекционизъм Европейският съюз и Япония са напът да сключат основно съглашение за икономическо партньорство. То ще улесни износа на европейските компании за Япония, а обособен контракт ще ускори съдействието по общи провокации като сигурността и околната среда.

Европейските компании изнасят за Страната на изгряващото слънце артикули за над 58 милиарда евро и дават услуги за 28 милиарда евро годишно. Сегашното комерсиално съглашение цели тези цифри да се усилят още в околните години посредством понижаване на бариерите пред бизнеса.

По-конкретно документът ще отстрани 90% от митата върху експорта на Европейски Съюз за Япония. Това ще спести на експортьорите към 1 милиарда евро на година. Освен това Япония ще признае специфичния статут на повече от 200 европейски селскостопански артикули, които единствени ще имат право да употребяват характерни географски означения. Ще бъдат отстранени и други спънки - да вземем за пример за някои артикули ще важат интернационалните стандарти вместо характерните японски условия.

"Споразумението за икономическо партньорство сред Европейски Съюз и Япония изпраща своевременен сигнал в поддръжка на откритата и почтена търговия, учредена на полезности и правила, в миг на засилващ се протекционизъм и изменчива комерсиална политика на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп “, разяснява евродепутатът Педро Силва Перейра (С&Д, Португалия).

Европейският парламент ще се произнесе по контрактуваните текстове на пленарно съвещание по-късно през декември. Съветът също би трябвало да ги утвърди, преди те да влязат в действие.

Връзкар в Комисията

Омбудсманът на Европейския съюз Емили О'Райли популяризира мнение, в което декларира, че изборът на новия общоприет секретар на Европейската комисия - Мартин Зелмайер, някогашен юрист и медиен началник от Германия, е противозаконен.

На 21 февруари известният като брюкселския Макиавели - Зелмайер, който беше шеф на кабинета на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, ненадейно стана заместител общоприет секретар, а след няколко часа и общоприет секретар на комисията. Процедурата бе извършена толкоз стремително, че други претенденти нямаха опцията да вземат участие. Обвиняват Зелмайер и за изненадващо подадената оставка от неговия предходник Александер Италианер. Според брюкселски служители този случай умерено може да бъде наименуван прелом. Не бива да се подценява фактът, че Зелмайер оказа помощ за сполучливата акция по избирането на Юнкер за президент на комисията през 2014 година и по-късно стана шеф на кабинета му. Колегите на амбициозния еврократ споделиха, че той самичък се е предложил за поста, а след назначението му е почнал да уволнява хора, които не показват преданост към него. Самият Мартин Зелмайер, пък и Юнкер отхвърлиха неведнъж обвиняванията във връзкарство, само че казусът продължава да раздрусва институцията.

Още през април в резолюция на Европейския парламент се настояваше Еврокомисията да признае, че процедурата по назначението на Зелмайер е подкопала репутацията ѝ. В отговор комисарят Гюнтер Йотингер съобщи, че са спазени всички правила и няма отклоняване от правните правила. Сега Европарламентът още веднъж приканва европейските институции да прекратят "спускането на парашутисти " на избрани длъжности. Депутатите оферират изборът да бъде преоценен и да се даде опция и на други кандидати да вземат участие, а за в бъдеще да се употребяват открити и транспарантни процедури.

Край на геоблокирането

Евродепутатите направиха предколеден подарък на хората, които пазарят онлайн. На 3 декември влиза в действие правилник, който приключва геоблокирането. Законодателният текст, утвърден през февруари 2018-а, задължава търговците на дребно да дадат достъп на потребителите до предлаганите от тях артикули и услуги при идентични условия в целия съюз - без значение от кое място се свързва с тях евентуалният покупател.

Новите правила се отнасят за извършването на покупки на облекла, електроника, уреди или мебели. Извън техния обсег за момента остават артикули, които включват авторски права като електронни книги или филми. Европейският парламент заложи в законодателния текст условие към Еврокомисията да направи оценка на приложението му в границите на две години и да обмисли дали да не включи и тях в норматива.

През 2017-а 57% от европейските жители са закупили нещо онлайн. Много от тях обаче са имали проблем да пазарят въпреки това в общността.

Геоблокирането е всяко ограничаване, налагано от онлайн магазини въз основа на националността, местоживеенето или мястото, от което даден консуматор се свързва. Изследване на Европейската комисия, което включва разбор на хиляди уеб страници в Европейски Съюз, демонстрира, че единствено в 37% от случаите консуматори от друга страна съумяват да осъществят покупката. В останалите случаи се сблъскват с някаква форма на ограничавания.

Натискат ни за Пакта за миграцията

Европейската комисия прикани България и още пет страни от общността, които не са приели Глобалния пакт за миграцията на Организация на обединените нации, да поддържат документа преди формалното му сключване на 10 декември в Маракеш.

"Не разбирам аргументите за отхвърли, защото документът не е наложителен за осъществяване и не задължава с нищо никого “, разяснява еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос.

Унгария, Чехия, Австрия, Словакия и Полша оповестиха, че няма да подпишат пакта, изразявайки опасения, че той ще насърчи в допълнение всеобщата миграция към Европа. Съединени американски щати пък се се отдръпнаха още при договарянията по него. Позицията на България в началото бе в поддръжка на контракта, само че по-късно ръководещите обявиха, че на този стадий няма да го подпишем.

Опасенията на Аврамопулос са, че отводът на шестте страни да сложат подписите си мощно ще разочарова африканските сътрудници. Еврокомисарят акцентира, че задачата на пакта е "да се поддържа сигурността и да се контролира миграцията “, а също по този начин битката с проведения трафик на хора. Затова Еврокомисията упорства несъгласните с него да премислят решението си.

Критици на документа за миграцията обаче има и в страните, които са го подкрепили. Все повече специалисти предизвестяват, че той е бомба със закъснител. Основните причини са, че Евросъюзът няма да издържи вълна от 10-20 млн. души, които да дойдат в границите на един къс интервал от пет години. Това би означавало безспорен провал на обществените системи.

Европейска комисия подгони 90 млн. подправени профила във Фейсбук

Европейската комисия ще вкара условие към медийните платформи, в това число и към Фейсбук, Twitter и Гугъл, да изготвят отчети за подправени вести всеки месец. Планът й за деяние бе показан от отрасловия еврокомисар по цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел дружно с висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Целта на новите ограничения е да се предотвратят опитите за дезинформация преди европейските избори, които ще се проведат през май 2019-а. По данни на комисията във Facebook има сред 60 и 90 млн. подправени профили и те са най-активните по време на предизборни акции. Осемдесет % от профилите в Туитър, разпространявали подправени вести при предходните гласувания, са още дейни. Оказва се, че 3-4% от наличието на обществената мрежа е подправено. Друг огромен проблем е, че огромна част от европейците мъчно разпознават подправената информация.

"Пет милиона евро за битка с подправените вести отпуска Европейска комисия, което не е задоволително предвид на това, че Русия дава 1.1 милиарда евро на година и има 1000 души разработващи стратегии на цялостно работно време. Осемдесет и пет % от напъните им отиват за разпространението на неистини. Няма да позволим интернет да се се трансформира в Дивия Запад “, съобщи еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг.

Мария Габриел пък означи, че проектът за битка с разпространяването на дезинформация онлайн планува и основаването на самостоятелна европейска мрежа на проверителите на обстоятелства.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР