Сред основните фактори за възникване на ПТП се нарежда и

...
Сред основните фактори за възникване на ПТП се нарежда и
Коментари Харесай

Експерт: Жегата е сред факторите за катастрофите през лятото

Сред главните фактори за пораждане на ПТП се подрежда и метеорологичното време. При към 50% от случаите на пътя главната причина са метеорологичните условия
" В България са правени изследвания и се оказа, че през юли, август, септември и октомври над 40% е броят на ПТП-ата, а би трябвало да бъде към 33, т.е. имаме растеж с към 10%. Няколко са факторите - засилен е трафикът, излизат по-уязвимите транспортни средства на пътя, като колела, мотопеди, скутери, имаме повече пешеходци, както и по-високи скорости ", сподели Зорница Спасова от Националния център по публично здраве и разбори в студиото на " България заран ".

По думите ѝ горещото време също подготвя за повече произшествия.

" Увеличава се умората във водачите, сънят е по-лош през лятото и е по-голяма агресивността на пътя. Установено е, че и водачите позволяват повече неточности - излизат от пътното платно, пропущат повече пътни знаци и като цяло имат понижена дарба за шофиране ", добави Спасова в ефира на Bulgaria ON AIR.

И предложи да се пътува или заран, когато е по-хладно, или в по-късните часове денем, само че не и когато е най-горещо.

" Тогава слънчевата радиация е по-силна и може да заслепи лидера, би трябвало да се пие повече вода, да се вършат по-чести почивки. Добре е, в случай че се тръгне на дълъг път, да си го разделим - да преспим в няколко града. Трябва да се внимава с кофеиновите питиета, не би трябвало да се прекалява. А едно от най-подценяваните неща е, че когато спрем - оставяме дребните деца и домашните любимци в колите. В Съединени американски щати има уебсайт, който следи броя на умрелите деца в коли, става известно, че за 25 години към 900 деца са изгубили живота си в автомобил. Температурата може да се увеличи доста бързо, когато се спре моторът и климатикът, а в коли с мрачен цвят тя може да доближи до 50 градуса ", разясни тя.

Зорница Спасова е на мнение, че от КАТ би трябвало да засилят контрола през летните месеци.

" Сухият път подготвя към по-високи скорости, по-интензивен трафик, отпускарска безгрижност, само че забавното е, че през лятото са повече леките произшествия, а тежките с жертви са по-чести през зимата ", добави тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР