Сред огромното количество статии за коронавируса се появи може би

...
Сред огромното количество статии за коронавируса се появи може би
Коментари Харесай

Коронавирусът: Глобалната карантина може да спаси милиони?

Сред голямото количество публикации за ковид се появи може би най-важният текст. Той е оповестена в уеб страницата Medium и е озаглавена " Защо би трябвало да действаме в този момент ". Части от нея и главната й концепция е разказана в ето този блог, а за значимостта й алармира издателят Манол Пейков. 
За какво става дума?
Текстът проучва статистически разпространяването на ковид в Китай, Италия, Южна Корея, Франция, Германия и доста други страни. Основното наблюдаване е математически красноречиво и то, напълно в резюме, гласи:
Драконовските ограничения са единственият метод да спасим хиляди, в случай че не и милиони животи, и това ясно проличава от графиките на действието на ковид. 
От къде идва този извод? 
В момента е допустимо да проследим в обратна посока какво е ставало в Хубей, провинцията, чиито максимален град е Ухан, огнището на болестта. Статистиката включва две графики - на докладвания брой случаи с ковид и на същинския брой болни. Тоест, използваната неведнъж към този момент метафора за върха на айсберга и размера му под водата. Дълго преди коронавирусът да стартира да прави рисково усещане на здравните управляващи, той към този момент е растял като болест експоненциално. На базата на комплицирани, само че безапелационни калкулации, създателят твърди, че в случай че желаеме да си представим общия брой на инфектираните в една страна, приблизителната му стойност е 800 инфектирани на един умрял. 
Тези пропорции обаче стартират да се трансформират от момента, в който Хубей попада под изолираност и се вземат строги карантинни ограничения, влияещи на всяка сфера от публичния живот. Тогава стартира противоположното придвижване - докладваните случаи стават за избран миг повече, защото те са " остатъчни " от експоненциалния напредък преди карантината, само че последователно както откритите, по този начин и действителните, стартират да спадат. Причините за това са ясни: концепцията на всяка карантина е да спре геометричните прогресии за разпространение на вируса, при които един инфектиран заразява няколко нови здрави, които на собствен ред заразяват няколко нови здрави и така нататък Авторът споделя за т.нар " Пациент 31 ", един от най-мощните разпространители на вируса в Южна Корея, който е прекарал прекалено много време измежду прекалено много хора преди да бъде хоспитализиран; неговото " присъединяване " в болестта се оказва в пъти по-високо от останалите 30 преди него. Карантината обаче прави противоположното: в колкото по-ограничени кръгове се върти вируса и не съумява да се прикачи към нови носители, а обхожда едни и същи хора, толкоз по-голям шансът е да се прекърши експоненциалния му напредък. И противоположното: с всеки един ден забавяне и отсрочване на драконовските ограничения, вероятността всяка страна да се озова в сериозната обстановка на Италия, става все по-голяма. 
В този смисъл всички повтаряни неведнъж препоръки - миене на ръце, носене на маски, отбягване на срещи с хора в огромни пространства, затваряне на офиси, когато е допустимо и работа от отдалеченост са не просто пожелателни ограничения, а към този момент математически тествани фактори, които повреждат експоненциалния напредък на ковид. От целият разбор обаче ясно проличава и следното - че всички тези ограничения имат и една най-важна, която, за жалост, е и най-тежката: затваряне на границите на страната, таман това, което Италия направи прекомерно късно, а китайската провинция Хубей съумя да свърши по-рано (двете, прочее, имат съвсем идентичен брой население).
От това какъв брой рано ще се случи карантината зависи и смъртността от ковид. Не просто поради простата математика, че повече инфектирани значи и повече умряли от болестта. А поради това, че " прекършването " на експоненциалния напредък би дало време на лечебните заведения да се преструктурират, да си набират задоволително инсталация, с цел да избегнат италианската рецесия, за която към този момент разнообразни лекари оповестиха по какъв начин се постанова да избират кой да оставят жив по отношение на годините живот, които му остават. Всъщност от апаратурата зависи съществено и % жертви - той може да спадне до под 1 % в случай че лечебните заведения имат задоволителен брой кревати и инсталация за болните, в противоположен случай се движи сред 4 и 5 %. 
От казаното дотук следва елементарен извод: до момента в който човешкото схващане разбираемо се движи сред суматоха, отказване, самочувствие и боязън, непукизъм и парализа от връхлитащата болест, статистиката е неутрална и повече от ясна. Коронавирусът може да се спре единствено с изключителна персонална дисциплинираност, подготвени да затворят страните си за избран интервал и да се оправят с ограничението на потока от хора управляващи. Всеки ден забавяне, в изискването на експоненциален напредък, се мултиплицира в доста повече дни за битка с вируса и доста повече жертви. 
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР