Сред многото полезни и необходими за нашия организъм вещества съществува

...
Сред многото полезни и необходими за нашия организъм вещества съществува
Коментари Харесай

За какво е полезен Витамин К

Сред многото потребни и нужни за нашия организъм субстанции съществува един „ рицар ”, който постоянно е забравян, само че е доста значим. Това е витамин К.

Той пази кожата, кръвта, костите и бъбреците и е открит при започване на предишния век. Датският академик Хенрик Дам изследвал следствията от неналичието на холестерол при пиленцата.

След като били хранени с храна, бедна на холестерол, пиленцата развили хеморагия – кръвоизливи в мускулите, подкожната тъкан и други тъкани на тялото.

По време на проучванията било намерено вещество, което стопира кръвоизливите. Това вещество било наречено витамин К, поради свойството му да коагулира кръвта.

За това изобретение Хенрик Дам получил Нобелова награда през 1943 година. Витамин е група мастноразтворими съединения, които се образуват в две съществени форми.

Това е филохинон, или витамин К 1, и менахинон, наименуван още витамин К 2. Витамин К се синтезира в тънките вътрешности от особени микроорганизми – сапрофитни бактерии.

Основната функционалност на витамин К в организма е обезпечаване на обикновено съсирване на кръвта. Той оказва помощ в образуването на изключително химично съединяване, което се синтезира от черния дроб и спомага за съсирването на кръвта.

 Броколи

Освен това витамин К е скъп за възобновяване на костите – той обезпечава синтез на белтъчините на костната тъкан, върху която кристализира калцият.

Това е изключително значимо за децата и за възрастни, които са потърпевши при строшаване на костите. Витамин К е витално нужен на дамите по време на менопаузата, тъй като тъкмо тогава те развиват остеопороза.

Витамин К покачва устойчивостта на стените на кръвоносните съдове. Това е значимо за хората, които спортуват интензивно – витамин К понижава риска от кръвозагуба при контузии, а също така ускорява свиването на мускулите.

Витамин К спомага за предотвратяване от формиране на камъни в бъреците. Когато се случи по този начин, че ядем развалена храна, без да го знаем, веществото кумарин, което се намира в развалящата се храна, нападна черния дроб.

Тогава се включва витамин К, който обезврежда действието на кумарина. Витамин К не би трябвало да се приема във тип на хапчета без лекарско наставление, тъй като несъразмерната му приложимост може да докара до формиране на тромбове.

Това обаче не може да се случи, в случай че приемате витамин К от храната. Той се съдържа във всички зелени растения, както и в листните зеленчуци. Освен това се съдържа в следните артикули: пшеница, ръж, овес и соя, яйца, черен дроб, орехи и всички типове зеле. Витамин К е мастноразтворим и най-добре се усвоява с малко лой.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР