Сред милионите копия на чужди документи в Държавния архив няма

...
Сред милионите копия на чужди документи в Държавния архив няма
Коментари Харесай

Веселин Методиев: Македонците знаят произхода си, но ги е страх

Сред милионите копия на непознати документи в Държавния списък няма едно удостоверение от последните епохи за македонски народ, като затова по тези земи живеят най-вече етнически българи. Това съобщи историкът доцент Веселин Методиев.

По думите му в архива на македонската компартия има свидетелства за хора, минали от Пиринска във Вардарска Македония, само че „ тези хора минавали границата, тъй като мислели, че минават от комунизма в капитализма. Когато Югославия беше някаква граница на свободната зона, ти ще пресечеш и ще кажеш, че си всевъзможен, с цел да живееш свободно ”.

„ Историческата еднаквост минава през друго – минава не през Александър Македонски, което е страшна дивотия, минава през това кой ти е дядо, кой ти е прародител ”, уточни Методиев, чиито корени са в Тетово. Неговият жанр е стигнал чак до Силистра.

„ Какви са тези хора, откакто аз съм българин – ами, те са българи! Така се усещат и хората там. Официалните управляващи ги пресират, формалните управляващи могат да ги смачкат. Страхът е още фактор. Там комунизмът не се и е отишъл, УДБА (югославската Държавна сигурност, за която сме счита, че има въздействие в медиите и бизнеса – б.р.) не си отишла. Там Белград със същите тия нелепости си мисли, че нещо ще завоюва. Нищо няма да завоюва! ”, акцентира историкът.

Според него ще има „ непосилен интервал ”, преди да стигнем до общ прочит на историята, като той може да отнеме десетилетия. По думите му все още пропагандата в Скопие е толкоз мощна, че всевъзможен контракт с България ще е огромен триумф. В същото време, историческите операции дотам експлоатират „ нелепостта ”, че към този момент могат да се употребяват единствено за политически цели.

„ Ние сме им признали правото да имат лична страна със личен парламентарен ред. В тази Конституция какво ще написа за езика е техен въпрос, а не наш ”. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР