Сред лидерите на съюзническите страни президентът на САЩ Доналд Тръмп

...
Сред лидерите на съюзническите страни президентът на САЩ Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Тръмп харесвал Борис Джонсън и Шиндзо Абе, но не и Еманюел Маклон и Джъстин Трюдо

Сред водачите на съюзническите страни президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп храни най-големи благосклонности към министър председателите на Англия и Япония - Борис Джонсън и Шиндзо Абе. Не му харесват президентът на Франция Еманюел Макрон и министър председателят на Канада Джъстин Трюдо, а към канцлерката на Германия Ангела Меркел се отнася с огромно почитание. Това споделя някогашният консултант на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън в издадената си през днешния ден мемоарна книга, предадоха ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Книгата видя бял свят с тримесечно забавяне макар опитите на Белия дом да осуети публикуването й. Озаглавена е "Стаята, където се случи това: Мемоари от Белия дом ".

Според Болтън от всички международни водачи Тръмп има най-хубави персонални връзки с Абе, с който са "приятели по голф и сътрудници ". Тръмп толкоз обожава японския министър председател, че "в диалози постоянно загатва, че бащата на Абе е бил водач камикадзе по време на Втората международна война " и че "Абе е също толкоз хладнокръвен ".

Когато Джонсън стана министър председател на Обединеното кралство, сред него и Тръмп също се откриха такива положителни връзки, както с Абе, отбелязва Болтън.

Авторът на записките показва, че "Тръмп не харесва нито Трюдо, нито Макрон, само че ги търпи, на срещите с тях си разменя язвителни забележки и намерено им се надсмива ".

Що се отнася до Меркел, прибавя Болтън, мнението на президента за нея отразява както уважението към Германия, по този начин и раздразнението му от политиката, провеждана от Берлин в областта на сигурността. "Тръмп се отнася с огромно почитание към Меркел, отбелязвайки, че и неговият татко е бил немец ", акцентира Болтън. Президентът обаче не скрива, че не му харесва позицията на Германия по енергийните контракти с Русия.

Болтън разкрива също, че по време на срещата на върха на НАТО през есента на 2018 година Тръмп е бил подготвен да разгласи евакуиране от НАТО, неудовлетворен от търканията със съдружниците по отношение на приноса им в алианса. Особено го ядосвало това, че Германия не съблюдава сделката да отделя 2 % от брутния си вътрешен артикул за разноски за защитата. Затова на срещата Тръмп упорствал до януари всички страни да се обвържат с сделката за 2-та % и споделил: "Ние или ще им опростим недоплатеното, или ще напуснем и няма да пазиме тези, които не го създадат ", написа Болтън.

"Няма да стоим в НАТО, чиито страни членки заплащат милиарди на Русия. Ще напуснем, в случай че те осъществят договорката за газопровода... Няма да се бием с някого, на който те заплащат ", бил гневният му коментар. Тръмп не осъществил опасността си, само че негодуванието му против НАТО станало централен детайл на дипломацията му по отношение на Европа, отбелязва по този мотив ДПА.

В навечерието на публикуването на книгата на Болтън, Тръмп го упрекна "в неистина " и подсети в Туитър за решението на арбитър от Вашингтон, който призна, че с записките си някогашният асистент на президента е "нанесъл удар по националната сигурност на Съединени американски щати " и може да понесе "административна (и евентуално наказателна) отговорност ".

Белият дом се опита да блокира публикуването на книгата с аргумента, че Болтън е нарушил поетото обвързване да не разгласява сведения, представляващи държавна загадка. Съдията обаче не се реши на такава стъпка, като изясни, че хиляди екземпляри от книгата по този начин или другояче към този момент са публикувани от издателя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР