Сред животновъдите в Свиленградско е ескалирало напрежение заради щетите, които

...
Сред животновъдите в Свиленградско е ескалирало напрежение заради щетите, които
Коментари Харесай

Ескалира напрежение сред животновъди заради големи щети от вълци в защитена зона Сакар

Сред животновъдите в Свиленградско е ескалирало напрежение поради вредите, които увеличената в последно време популация от вълци в предпазена зона " Сакар " нанася на стопанствата. Това заяви на формалната си Интернет страница Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково.

От екоинспекцията сигнализират за основателни подозрения, че някои от стопаните на селскостопански животни прибягват до неразрешени способи за понижаване на вълчата популация, като залагане на отровни примамки.

Като образец се показва събитието, че се следи забележителна промяна на сътрудниците при множеството от двойките царски орли, гнездящи в региона, евентуално заради отравяне. Две от десетте територии на царският орел в Сакар планина през тази година не са заети от двойки птици, което е изключително притеснително, акцентират от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Заради казуса инспекцията провежда на 2 октомври среща в Свиленград с присъединяване на необятен кръг ведомства като Дирекцията по сигурност на храните, природозащитни организации, горско стопанство, полиция, прокуратура, наранени животновъди и други На форума ще бъдат показани презентации по настоящи въпроси от законодателството, интернационалния опит, контрола и взаимните дейности за попречване потреблението на отровни примамки. Предвидена е и полемика за шерване на опит и хрумвания, свързани с спора човек - див звяр и прекратяване на потреблението на токсини.

За казуса стопани сигнализираха още през май пред свиленградското издание " Старият мост ". Вълци нападали стадата в селата Михалич, Щит, Равна гора, Пашово, Студена. В началото на юли към 70-килограмов вълк бе повален с един изстрел от 32-годишният фермер и ловджия край с. Студена Иван Петров. Дни наред звярът тормозил селото, нападайки стада с овци и кози. Последната му жертва била добродушно пасяща си коза, на която прегризал гърлото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР