Сред интензивни бомбардировки по обяд (9:00 GMT) в понеделник израелските

...
Сред интензивни бомбардировки по обяд (9:00 GMT) в понеделник израелските
Коментари Харесай

„Никога няма да сме в безопасност“: Ден на бомбардировки в бежанския лагер Джабалия в Газа

Сред интензивни бомбардировки по обяд (9:00 GMT) в понеделник израелските ракети се приземиха върху бежанския лагер Джабалия, северно от град Газа, отприщвайки невъобразима контузия върху тези, които живеят там.

Асма Тайе, млада писателка, която живее в лагера, беше привикнала със звука на ракети в покрайнината, откакто изненадващо нахлуване в събота накара Израел да разгласи война на Хамас.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Доклади за всеобщи жертви при израелска въздушна офанзива по бежански лагер в Газа Снимки: Десетки убити и ранени при израелски въздушни набези против бежански лагери в Газа Хиляди Жителите на Газа намират леговище в учебни заведения на Организация на обединените нации от израелски въздушни набези завършек на списъка

Но тя не е очаквала мястото, което назовава дом, да бъде обект на удар. Когато бомбите започнаха да падат върху Джабалия, тя „ едвам съумя да резервира успокоение “, сподели тя пред Ал Джазира, гласът й трепереше от шока.

„ Този ​​път в действителност беше най-близо до къщата ми и най-шумният “, сподели тя. „ За миг си помислих, че е ударена къщата на нашия комшия. “

Насилието от детонацията раздруса целия лагер, като Тайе се втурна към прозореца, с цел да ревизира какъв брой близо е ударът и дали домът й е претърпял вреди.

„ Лежах на леглото си и пишех на външен другар, който ми изпрати известие, с цел да ме ревизира “, сподели Тайе. „ Всичко, което можех да му кажа след лудите нападения, беше: Слава Богу, че към момента съм жив. “

Въпреки че непосредствените последствия от ударите не бяха веднага очевидни за нея, те скоро щяха да станат прекомерно ясни.

Когато новинарските репортажи се процедиха, Тайе и нейните съседи научиха, че центърът на оживения пазар на Джабалия е понесъл тежестта на офанзивата. „ Въздушният удар удари “, сподели Тайе, „ и разбрахме, че десетки хора са били убити. “

След детонациите на бомбите колите за незабавна помощ се втурнаха към пазара, наводнявайки въздуха с писък на сирени.

„ Звуците на коли за спешна помощ и коли извършиха региона “, спомня си Тайе. Но още по-пронизителни бяха гласовете на „ хора, които крещяха и се втурваха към зоната на бомбардировките “.

В такава дребна общественост, където всеки познава всеки различен, всяка загуба на живот може да докара до групово разрушено сърце. Но Тайе имаше дребен късмет да скърби. Бомбардировката я тласна към деяние.

„ Тогава се втурнах да подготвя чантите си за потегляне, ако се наложи “, изясни Тайе. „ Смъртта наподобява е по-близо, само че не мога да направя нищо по въпроса, тъкмо както хората, които бяха убити единствено преди минути. “


Лагерът освен е гъсто обитаем, само че е и дом на три учебни заведения, ръководени от Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) — уреди, които са превърнати в приюти за стотици разселени фамилии.

Тесните пространства в лагера способстваха за броя на жертвите по време на въздушната бомбардировка.

Въпреки че Тайе и фамилията й заобиколиха пострадване по време на стачката, всяко възприятие за сигурност, което имаха, беше разрушено. Тайе се фиксира върху новините, като непрестанно ревизира описите със починали и ранени за имената на приятелите и фамилията си.

„ За благополучие, ние към момента сме добре и оставаме в къщата си, само че въобще не се усещаме в сигурност, както всички останали в Газа “, сподели тя пред Al Jazeera.

Това чувство за заплаха ще се простира оттатък днешния спор, добави тя.

„ За мен “, сподели тя, „ имам вяра, че в никакъв случай няма да бъдем в сигурност даже след края на войната. Всъщност в никакъв случай няма да се усещам свободен, до момента в който Палестина е окупирана и хората й са тероризирани. “

Чувствата на Тайе резонират с безчет палестинци, които са претърпели десетилетия на спор и окупация.

В сянката на настоящето опустошаване те държат на своята резистентност, вярата си за по-светло бъдеще и непоклатимата си религия в правото да живеят в мир на земята на своите предшественици.

Все още не се вижда ясна резолюция.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР