Сред главните цели на новите американски санкции срещу Русия е

...
Сред главните цели на новите американски санкции срещу Русия е
Коментари Харесай

Оръжейна надпревара

Сред основните цели на новите американски наказания против Русия е да бъде отслабен нейният защитителен капацитет. И очевидно освен посредством възбраната на Вашингтон да се доставя на Москва продукция с двойно предопределение. Военачалниците от Съединени американски щати осъществят през днешния ден по-мащабна задача за влияние върху военната машина на Руската федерация.

Шефовете на Пентагона градят в публичното мнение – и в съветското, и в интернационалното – мит, съгласно който Съединени американски щати очевидно изостават от военните достижения на Русия и на Китай. Както знаем, на този декор Съединени американски щати усилиха военния си бюджет и разшириха стратегиите за основаване на нови типове оръжия. Рано или късно тази политика естествено ще тласне към ответни ограничения съперниците на Вашингтон. Това обаче ще е неизгодно за Русия, харчила преди за защита над 4 % от Брутният вътрешен продукт. С оглед непрекъснато засилваните наказания милитаризацията може да изправи съветската стопанска система на сериозната линия.

Генералите от Пентагона не се опасяват от военната мощност на Русия, съобщи във вторник началникът на Стратегическото командване на Съединени американски щати военачалник Джон Хайтън. В слово пред симпозиум за ракетно-космическата защита в Хънтсвил, щата Алабама, той се опита да омаловажи смисъла на мартенските предизборни изказвания на президента Владимир Путин за новите въоръжения, разработвани в Русия.

„С дейностите си американците очевидно принуждават Русия директно или индиректно да се включи в оръжейна надпревара“, разяснява пред „Независимая газета“ полковник Владимир Евсеев, зам.-директор на Института за страните от Оперативно-наблюдателно дело. Експертът е уверен, че това задължение няма да е толкоз тежко за Русия, в случай че страната работи против американските военно-космически стратегии взаимно с Китай. Но към този момент Москва и Пекин си сътрудничат единствено в дипломатически проект, призовавайки интернационалната общественост да накара Съединени американски щати да загърбят концепцията за милитаризация на космоса.

(Със съкращения, БТА)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР