Сред делегатите върви подписка да не се приема оставката на

...
Сред делегатите върви подписка да не се приема оставката на
Коментари Харесай

961 отиват на конгреса на БСП, а настроенията са: подкрепа за Корнелия Нинова

Сред делегатите върви подписка да не се приема оставката на лидерката, с цел да не разклатят партията и ръководещата коалиция
Препотвърждаване на поддръжката за водача в оставка Корнелия Нинова. Такива са настроенията в Българска социалистическа партия ден преди съвещанието на 50-ия конгрес на партията.

В събота 961 делегати и над 300 посетители ще се съберат в зала 1 на НДК, пред която ще има мобилни лаборатории за бързи тестове за коронавирус още от петък

Зелен документ ще обезпечава безпроблемен достъп на всеки, който ще заседава. Вътре е планувана отдалеченост сред хората съгласно най-строгите противоепидемични условия.

Дни преди най-висшия конгрес на социалистите се появиха подозрения, че той ще бъде отсрочен поради следващата вълна инфектирани. Това обаче са били клевети на избрани кръгове, които пробват да стопират провеждането му в очакване на по-тежките за страната и ръководещата коалиция пролетни месеци.

Основната тематика на конгреса ще е освен присъединяване на Българска социалистическа партия във властта, само че и оставката на Нинова. Тя я подаде след парламентарните избори на 14 ноември, като по този начин пое отговорността, че партията остана четвърта мощ в новото Народно заседание.

Този резултат, поради който вътрешната съпротива нападна водача, в действителност донесе най-сериозното въздействие във властта за Българска социалистическа партия от 8 години насам - след тройната коалиция сред Движение за права и свободи, социалистите и царската партия и сгромолясването на съюза на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, подкрепени от “Атака ”, с държавното управление на Пламен Орешарски.

Стратегията на Нинова - държание с сдържан звук, което тя зададе на своята партия в последните три предварителни предизборни акции, изненадващо легитимира столетницата като партия на смяната.

Лидерът на Българска социалистическа партия направи допустима тази политическа мощ за ръководството и мечтан сътрудник за коалиция както от партиите на статуквото, по този начин и от тези на смяната. Нинова евентуално доста по-лесно можеше да структурира нова тройна коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи и да получи доста повече власт в нея, само че тя заложи на партиите на смяната. Затова не бе изненада, когато макар четвъртото място и своите 26 депутати Българска социалистическа партия се трансформира в балансьор на актуалната управническа четворна коалиция.

А Нинова реализира всичко това макар мощния напън освен извън, само че и от вътрешната си съпротива. Партийните ѝ врагове бяха изрично срещу лидерката в оставка да води договарянията за съставянето на държавното управление.

Вместо разграничаване от Нинова новите водачи Кирил Петков и Асен Василев демонстрираха своето користолюбие и уважение към нея, отивайки на крайници на “Позитано ”, за да изглаждат всеки проблем преди съставянето на обединението. Така Нинова се пребори и включи в програмата на държавното управление пакет от обществени претенции, които бяха част от програмата на Българска социалистическа партия. При това се наложи в коалиция с идеологически съперник, какъвто за столетницата е “Демократична България ”.

Всяка от четирите партии направи компромис и салдото е нежен, само че съгласно самопризнание на сътрудниците ѝ той се дължи на рационалния звук, натрапен от Нинова в дебата в обединението по всяка тематика. Тезата на Нинова бе, че няма да допусне страната да остане в политическа рецесия с следващи избори.

Днес Българска социалистическа партия наподобява извън и от вътрешната страна като постоянен сътрудник в печелившия тим с вицепремиер Нинова и четири министерства.

Малко преди конгреса обаче Нинова бе безапелационна, че няма да отдръпна оставката си. Мнозина напомнят през юни 2019 година, само че тогава нейните причини да се върне отпред бяха да попречи на външни стопански лобита да завладеят партията. Тогава тя упрекна вътрешната си съпротива в опит за ерес и продажба на ползите на Българска социалистическа партия.

Битката ѝ за промяната на партията през последните години ѝ донесе доста удари от свои и непознати, само че
Нинова се оказа по-силният и търпелив състезател
Когато през ноември подаде оставка, тя съобщи, че този път процедурата би трябвало да бъде извървяна до дъно и конгресът да я установи. А по-късно да насрочи нов вътрешнопартиен избор за водач. По този метод даде да се разбере, че още веднъж ще се бори за първия пост в Българска социалистическа партия. Факт е, че през днешния ден Нинова няма действителна опция, а единствено общ брой от недоволни някогашни членове на управлението против себе си. Затова и настроенията в алените редици преди конгреса са за препотвърждаване на поддръжката за нея. А измежду делегатите от страната даже вървят подписки да не се установи оставката ѝ. Мотивите са, че отдръпването на Нинова от лидерския пост в този миг ще разклати съществено позициите на партията в управническата коалиция. Още повече че действително Българска социалистическа партия се върна и във втория етаж на властта и в регионалните управи в страната и доста червени деятели получиха оферта за изпълнителната власт.

Ако конгресът не одобри оставката на Нинова, няма да има и избор на водач

Засега единственият, който е оповестил кандидатурата си за ръководител, е Крум Зарков. Подкрепата за него на национално равнище в Българска социалистическа партия след съставянето на държавното управление, е очевидно намаляла, както и известността му в локалните структури. Вероятно на конгреса лидерски конфликт сред него и Нинова няма да има, защото младият правист бе безапелационен, че ще се изправи против нея единствено на директен избор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР