Сред болните от COVID-19 смъртността е висока, но ако сте

...
Сред болните от COVID-19 смъртността е висока, но ако сте
Коментари Харесай

Броят на заразените расте, на починалите намалява

Сред болните от COVID-19 смъртността е висока, само че в случай че сте единствено инфектиран, тя е доста ниска, разгласи пред Българска национална телевизия проф. Михаил Константинов, който е ръководител на "Информационно обслужване ".

"И у нас, а и по света, броят на инфектираните пораства. И то пораства прекомерно бързо в последно време. Обаче броят на умрелите дневно мощно понижава. В Европа най-високата смъртност дневно беше 5000 европейци преди месеци, в последно време е към 300. Пандемията навлиза в нова фаза - от ден на ден и повече се заразяваме и все по-малко, и по-малко умираме. Тоест ние свикнахме с вируса ", настоя той.

Относно спекулациите, че пациентите не почиват от COVID-19, а от съпътстващите им болести, Константинов отговори по този начин:

"От СПИН никой не умира. Иначе 30 млн. са умряли по света от тази болест, само че те не са умрели тъкмо от СПИН, а от това, че в техния организъм е нахлул някакъв вирус, не е срещнал имунна преграда и индивида е починал от... нещо си ", уточни той.

По думите му България води против света с 2:1 в борбата с ковид. На Европа с съвсем 5:1, а на развитите западни страни от 10 до 15:1.

"Въпреки увеличените случаи последните дни, България продължава да е един от отличниците. Сравненията са единствено на база инфектирани на глава от популацията ", пресметна той.

Според него броят на българите, които са срещнали вируса, само че не са заболели, е към 5%. Толкова, колкото е по света, а и в Европа.

"Но инфектиран никога не значи болен ", настоя още веднъж математикът.

По думите му у нас има стотици организации и няколко хиляди души, които могат да вкарват данни в Единния информативен портал, който обобщава и разгласява данните за новозаразените, тестваните, умрелите от подлата болест.

Дали обаче данните могат да се манипулират?

"Преди известно време у нас имаше едни забравени смъртни случаи. Една огромна страна, като Франция, в един ден разгласи 1500 възкръснали хора, не умрели. След като те си разрешават такова нещо, ясно е че такива неща се случват, само че това не е неточност на системата, а просто подаваните данни не са задоволително добре тествани. Когато се работеше, изключително първоначално, напрегнат, не получавахме доста правилни данни от лечебните заведения. Може, несъмнено, да се подадат подправени данни, само че това незабавно ще стане ясно, тъй като оставя диря – всеки вкарва данни в системата единствено с електронен автограф ", аргументира се Михаил Константинов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР