Сред българското общество се отбелязва принципна подкрепа за съдебна реформа,

...
Сред българското общество се отбелязва принципна подкрепа за съдебна реформа,
Коментари Харесай

Българите искат правна реформа, но не са запознати

Сред българското общество се отбелязва кардинална поддръжка за правосъдна промяна, само че и огромна част от българите не се считат за задоволително осведомени . Почти идентичен % българи не желаят да се сменя националния ни празник, както и да се разрешава на хора с двойно поданство за влизат във властта.

Тези съществени заключения прави в лятно изследване " Галъп интернешънъл " в границите на личната изследователска стратегия на организацията. Изследването е извършено сред 3 и 11 август 2023 година измежду 807 души по метода " лице в лице ".

С ангажимента, че на този стадий данните носят по-скоро характера на хипотези, тъй като очевидно липсва детайлна полемика и осведоменост, анализаторите открояват ( от " Галъп " ги дефинират като " публични инстинкти " ) попътен вятър за правосъдните промени.
 Снимка 630230
Източник:

Впечатление прави по-високото равнище на увереност, когато става дума за промени, свързани с овластяване на жителите или с промени в правосъдната система : 61,3% се съгласяват, а 12,2% не се съгласяват, че е добре всеки да има право да подава самостоятелна конституционна тъжба, т.е. всеки български жител да може да се обръща към Конституционния съд. Цели 49,7% не демонстрират никакъв инстинкт за това дали е добре Висшият правосъден съвет да се раздели на две - съдийски съвет и прокурорски съвет. 35,5% са на този стадий " за ", 14,8% са все още " срещу ".

Ясна позиция има във връзка с основните прокурори у нас : 56,2% одобряват най-общо понижаване на пълномощията им, а 17,4% са срещу това. Останалите се двоумят.

По-високи равнища на съмнение и на отказване, когато става дума за понижаване на президентските пълномощия . 29% са " за " да се понижат пълномощията на президентите у нас при съставянето на служебни държавни управления, само че 44,3% са " срещу " . Останалите не могат да образуват мнение. Вероятно настоящата известност на президента оказва въздействие , а следва да се има поради също, че тематиките, свързани със правосъдната промяна, са налагани от години на фона и на без друго ниски равнища на доверие към правосъдната система, пишат още от " Галъп ".

Идеите за повече толериране на двойното поданство в политическите институции очевидно също се натъкват на опозиция - 65% не са съгласни, против 17,5% се съгласяват. Останалите не могат да отговорят.
 Снимка 630229
Източник:

Сериозна опозиция среща концепцията за смяна на националния празник . На първо четене не се вижда сериозна степен на несъгласие в всеобщото схващане сред трети март и двадесет и четвърти май, а самата смяна на националния празник не среща съвсем никаква поддръжка. На въпрос кой от двата празника се харесва повече 33% посочват трети март, а 10,7% посочват двадесет и четвърти май , 48% са в " междинната " алтернатива от вида одобрявам ги еднообразно, само че има и 2,4%, които не харесват нито един от двата празника. Останалите не могат да отговорят.
 Снимка 630228
Източник:

Както може да се чака, измежду огромните електорати известни вариации има измежду тези на Движение за права и свободи и " Демократична България " , само че в общи линии структурата на мненията не демонстрира трагични разлики по електорати.
 Националният празник и пристрастеностите хорски
Националният празник и пристрастеностите хорски

Датата 24 май е извънредно символно натоварена и уплътнена, само че значимо е и по какъв начин ще бъде дефинирана в Конституцията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР