Сребристите мравки от Сахара спечелиха короната за най-бързите в света.

...
Сребристите мравки от Сахара спечелиха короната за най-бързите в света.
Коментари Харесай

Заснеха най-бързата мравка атлет в света

Сребристите мравки от Сахара завоюваха короната за най-бързите в света. Скоростта им може да доближи 0,855 метра в секунда, откри немско проучване.

Харалд Волф и Сара Пфефер от университета в Улм съумели да снимат на видео невероятните атлетически качества на тези инсекти. Те реализирали скорост, равна на 108 пъти от телесната им дължина, измината за 1 секунда.

Официалното название на типа е Cataglyphis bombycinas. Той беше прочут на учените и със способността му да броди из дюните в търсене на храна при температури от 60 градуса по Целзий,пише derstandard.de.

Немските учени изследвали мравките в тяхно местообитание в пустинята в Тунис. Било открито, че тези спринтьорки са по-бързи, когато температурите са по-високи. Докато на студено и в лабораторни условия техните достижения се намаляват до 0,057 метра в секунда.

Цялата техника на атлетичните мравки се криела в крачетата им. Те се оказали извънредно пъргави и можели да осъществят до 47 стъпки в секунда.

При нужда мравките прекосявали в галоп, когато за известно време и шестте им крачета се озовавали във въздуха, като се изтласквали от земята единствено за 7 милисекунди. И всичко това при съвършен синхрон.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР