Сребърният медал на германския състезател в скока на дължина Луз

...
Сребърният медал на германския състезател в скока на дължина Луз
Коментари Харесай

Продадоха за половин милион долара олимпийски медал от Берлин 1936

Сребърният орден на немския играч в скока на дължина Луз Лонг от Олимпийските игри през Берлин през 1936 бе продаден на търг за 488 хиляди щатски $, което е рекордна сума в аукцион за премия за второ място, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на информация на АП.

На Олимпиадата в Берлин Лонг остава втори зад чернокожия американец Джеси Оуенс, като двамата вършат дълга обиколка на стадиона ръка за ръка пред погледа на фюрера Адолф Хитлер. Германският олимпиец е погубен няколко години по-късно по време на Втората международна война.

Според самия Оуенс, Лонг персонално му е дал съвет по какъв начин да направи скока, откакто първите два опита на американеца са приключили с настъпване на линията. Оуенс е приел съвета и е записал достижение от 8.06 метра, с което е спечелил дисциплината.

Преди към година златният орден на американския баскетболист Бил Ръсъл от Олимпиадата през 1956 бе продаден за 587 хиляди $. Едно от златните оценки на Оуенс пък бе закупено на търг през 2013 за 1.46 милиона $.

" В тези времена е бил необходим голям кураж от немец, с цел да бъде мой другар. Можете да претопите всичките ми купи и медали и те отново няма да могат да се сравнят с 24-каратовото другарство, което усетих от него в този миг. Хитлер несъмнено е полудял ", споделя Оуенс години след Олимпийските игри.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР