Сребърни монети, пръстени, гривни – това са само част от

...
Сребърни монети, пръстени, гривни – това са само част от
Коментари Харесай

13-годишен любител археолог откри съкровище

Сребърни монети, пръстени, гривни – това са единствено част от предметите открити от двама фенове археолози на немския остров Рюген, на Балгийско море. Възможно е те са част от благосъстоянието на датския крал Харалд Гормсон по-известен като Синезъбия (Harald Bluetooth).

През януари Рен Шон и 13-годишният Лука Малашниченко обикаляли с металотърсач в ливадите към град Шапрод. Тогава немският възпитаник разкрил малко парче метал, което в началото двамата решили, че е алуминий. Едва откакто го почистили от калта открили, че е сребърна монета и незабавно съобщили за находката си в археологичната работа. Те били помолени да запазят новината в загадка, до момента в който тече работа по подготовка на археологическите разкопки.

След това опитни археолози създали изследване, а при разкопките открити забележителни артефакти - доста колиета, брошки, пръстени, гривни и над 600 монети. 
Най-старинната от тях – дамаски дирхам бил от 714 година, а най-съвременната находка датира от 983 година съобщава The Guardian.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР