Сравнително рядка и сложна операция извършиха лекарите от УМБАЛ „Канев“

...
Сравнително рядка и сложна операция извършиха лекарите от УМБАЛ „Канев“
Коментари Харесай

Русенски медици спасиха чрез рядка и сложна операция мъжа, намушкан от дядо си

Сравнително рядка и комплицирана интервенция направиха лекарите от УМБАЛ „ Канев “ в Русе.

На 22-и януари те избавиха живота на 30-годишен мъж, докаран по неотложност в тежко положение в лечебното заведение. Той е бил с огромна прободна рана на гръдния панер в региона на сърцето. Става дума за внука, намушкан с нож от дядо си, за който към този момент.

Операцията е била извънредно рискована, защото се е оказало, че болният е получил и сърдечна тампонада (в случая излив на над 150 мл кръв в перикардния сак), което е довело до прекъсване на сърцето на пациента за малко. Единствено с помощта на бързата реакция на незабавните медици и хирурзите не се е стигнало до съдбовен излаз. Операцията е траяла малко повече от два часа, като няма затруднения, оповестиха от лечебното заведение.

Пациентът към този момент е нормализиран и се възвръща. Той се намира под 24-часово здравно наблюдаване. Раздвижен е и до седмица следва изписването му от болничното заведение. Мъжът е признателен за положените грижи на целия екип на отделението по обща, гнойно-септична, детска и еднодневна хирургия. „ Освен отлични експерти, работещите тук са и доста човечни. Пациентите имат потребност освен от качествено здравно обслужване, само че и от отношение. Благодарен съм, че имах опцията да попадна в ръцете на тези хора. “, разяснява пациентът.

Операцията е била осъществена от 7- членен екип на Отделението по обща гнойносептична, детска и еднодневна хирургия, управителен от доктор Илиан Георгиев, а анестезиолог-реаниматор е бил доктор Шефкет Шефки. Лекарите не си спомнят да са имали сходен случаи в околните 10 години.

От месец май предходната година към хирургичното поделение действа профилирано звено по гръдна хирургия. Оттогава насам през структурата са минали близо 100 пациенти, като лекарите работят в отлична съгласуваност с сътрудниците си от Белодробната болница „ Д-р Димитър Граматиков “, Комплексния онкологичен център и УМБАЛ „ Медика-Русе “. Така не се постанова на хората със болести най-вече в региона на гръдния панер да търсят здравна помощ в други лечебни заведения в страната.

В звеното по гръдна хирургия има основани всички нужни условия за осъществяване както на диагностични, по този начин и лечебни интервенции. Сред най-честите са лапароскопски интервенции, взимане на биопсии, осъществяване на плеврални пункции и торакоскопии, т.е. огледи на гръдния панер, както и отстраняването на карциноми. За страдание при доста от пациентите с ракови болести се постанова и в допълнение лекуване под формата на лъче- и химиотерапия, като те се назначават след съвещания със експерти от другите две лечебни заведения – Тубдиспансера и КОЦ-а. Съветът на лекарите е да се върви наложително на профилактични прегледи, защото откриването на болестта в ранен стадии е доста по-леко лечимо и доста по-малко травматично за пациента и неговите близки.

„ Навременното диагностициране и предприемането на съответни медицински ограничения са основен фактор за по-малкия болничен престой и по-бързото възобновяване на болните. Не приказвам единствено за пациентите с туморни образования, а за всяко едно заболяване. “, сподели началникът на отделението доктор Симеон Симеонов. „ Разполагам с отличен екип от лекари и сестри, за които нашата специалност е предопределение. Поздравявам ги за метода, по който се оправят със отговорностите си. “, добави още той.

От началото на годината през отделението са минали над 170 пациенти, като приблизително на година в отделението се лекуват по над 3000. За близо осем месеца пациентите, които са се лекували в звеното по гръдна хирургия, са близо 100. Отделението дава отговор на най-високите медицински стандарти, като в него работи екип от над 50 души, от които 15 лекари. Предвидена е и опция за хирургично лекуване на пациенти с Ковид-19, като са подхванати всички нужни ограничения за недопускане разбъркване на потоците.

„ Благодарение на управлението от две години напълно се обнови апаратурата ни. Сега имаме удоволствието да работим с последно потомство техника. Бе изработен и главен ремонт в цялото поделение, което докара до доста възстановяване изискванията за пациентите. “, съобщи доктор Симеонов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР