Сравнително новата партия на президента Володимир Зеленски Слуга на народа

...
Сравнително новата партия на президента Володимир Зеленски Слуга на народа
Коментари Харесай

Новите партии триумфират и в парламента на Украйна

Сравнително новата партия на президента Володимир Зеленски " Слуга на народа " и новосъздадената партия " Глас " на музиканта Святослав Вакарчук са огромните спечелили на извършените предварителни парламентарни избори в Украйна, което коренно ще промени образа на политическата класа в Украйна, оповестиха международните организации. Формацията на Зеленски евентуално ще получи сред 237 и 242 места в 450-местния украински парламент и ще може да ръководи независимо. В страната се гласоподава по смесена система. 225 места в Народното събрание се дефинират по пропорционалната система, а 199 - мажоритарно в един тур. Избирателната активност бе съвсем 50%

На второ място остава проруската " Опозиционна платформа " с 43 мандата, която завоюва изборите в Донецка и Луганска област. Партията на някогашния президент Петро Порошенко - " Европейска взаимност ", е на трето място с 27 депутати. " Баткившчина " на някогашния министър председател Юлия Тимошенко е на четвърто място с 25 места, а новосъздадената " Глас " получава 20 места. Представители на " Слуга на народа " обявиха в началото, че може да договарят за коалиция с партия " Глас ", с цел да имат безусловно болшинство и да могат да трансформират конституцията, разясняват локални медии. Певецът на рок бандата " Океан Елзи " Святослав Вакарчук от своя страна сложи условия за присъединяване си в бъдещи обединения във Върховната рада. Като " червени линии ", от които не би отстъпил, той уточни Украйна да се движи към Европа, Европейски Съюз и НАТО, един закон за всички и стопанска система без олигарси.

Радикалите на популиста Олег Ляшко и редица националистически обединения получиха гласовит пестник от гласоподавателите, като останаха отвън Народното събрание. Поне 25 депутатски места пък останаха " празни " поради присъединението на Крим от Русия и разбунтувалите се региони в Донбас, където макар примирието не престават от време на време бойните дейности, при което от 2014 година починаха над 15 000 души, а съвсем 3 милиона избягаха от войната.

Избран триумфално на президентския пост през април, някогашният комедиант приключи брилянтно второ деяние от завоюването си на властта, писа в. " Монд ". С този плебисцит той се готви да поеме контрола върху Народното събрание - наложителен стадий в дълбокото преустрояване на страната, което той даде обещание на гласоподавателите. Преди вота в неделя Зеленски каза, че желае да има единствено нови лица и не си показва коалиция с никого от остарялата власт. Един от първите законопроекти, които Зеленски възнамерява да предложи на новия парламент, ще бъде законът за лишаване на депутатски имунитет. " Длъжни сме най-сетне да премахнем неприкосновеността ", акцентира той.

 

ОБЕЩАНИЯ

Веднага след оповестението на резултатите украинският президент Володимир Зеленски насочи благодарности към гласоподавателите за поддръжката и съобщи, че няма да разочарова народа на Украйна. " Това не просто е ужасно. Това е голяма отговорност и за мен, и за моята партия. Няма да разочароваме народа на Украйна. Нашите съществени цели, дублирам ги за всеки жител на тази страна, са да спрем войната, да върнем пленниците и да преодолеем корупцията “, сподели Зеленски.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР