Сравнително малка група големи градове е била движещата сила зад

...
Сравнително малка група големи градове е била движещата сила зад
Коментари Харесай

Половината от глобалния икономически растеж е концентриран в под 1% от световната територия

Сравнително дребна група огромни градове е била движещата мощ зад над половината от световния стопански напредък от началото на века до момента, демонстрира разбор на McKinsey Global Institute. Според проучването, което обгръща повече от 178 страни, половината от нарастването на международното произвеждане през последните две десетилетия е генерирано от райони, които общо съставляват под 1% от международната територия.

Водещите по напредък микрорегиони са разпръснати в 130 страни на всички континенти, показва Financial Times. Освен градове в развити стопански системи като Лос Анджелис и Далас в Съединени американски щати тук влизат и агломерации в разрастващи се страни като Делхи и Бангалор в Индия и Шенжен и Гуанджоу в Китай. Най-проспериращите градове в по-бедните страни постоянно наподобяват повече на тези в богатите стопански системи, в сравнение с околните си съседи. Такива са да вземем за пример Сао Пауло в Бразилия, Лагос и Ибадан в Нигерия, Букурещ в Румъния и Богор в Индонезия. Около 700 млн. души от по-бедни страни живеят в райони с висок напредък.

" Неравенствата сред местата се усилиха през последните две десетилетия ", споделя Ламия Камал-Шауи от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Според основаната в Париж организация огромните градове в този момент са приблизително два пъти по-продуктивни от минимум продуктивните райони.
Реклама В разнообразни направления
През 2019 година към 2 милиарда души, или 27% от международното население, са живели в районите, които са виновни за половината от международния напредък. Анализаторите на McKinsey откриват, че през последните две десетилетия към 1.1 милиарда души в Китай и близо 1 милиарда от други изцяло небогати страни са достигнали висок стандарт на живот. Но проучването обрисува и противоположната страна на монетата - места, където стандартът на живот се утежнява. Около 600 млн. души са живели в райони, където от началото на века Брутният вътрешен продукт на човек е намалял. Докато такива спадове на национално равнище са по-скоро изключение, на локално равнище това се случва в над 100 страни, в това число в стопански системи от Г-7 като Съединени американски щати, Франция, Канада, Италия и Япония.

Изследването на McKinsey се базира както на публични данни, по този начин и на нови проучвателен способи като сателитни данни за осветеността, които са индикатор за икономическата интензивност. Анализаторите от ден на ден разчитат на " огромни данни ", високочестотни индикатори и други новаторски способи, посредством които да получат по-ясна картина за икономическите трендове.

Отворен остава въпросът дали пандемията е отключила поврат в наклонността на централизация на интензивността в огромните градове. Според Марио Полес, професор в Centre Urbanisation Culture Societé в Канада, коронавирусът не е трансформирал връзката сред градските региони и икономическата динамичност, само че е ускорил " разширението на външните граници на градовете ".
Свързани публикации Мондиалът се чака да има кратковременен резултат върху катарската стопанска система 10 декември 2022, 12:17 Ковид фиаското в Китай: Между вируса и недоволството 9 декември 2022, 06:40 Жан-Франсоа Дофен, МВФ: Ще ревизираме прогнозата си за растежа на българската стопанска система до 0.5-1.5% 9 декември 2022, 06:30 Икономическият напредък към този момент не значи по-високи въглеродни излъчвания 21 ноември 2022, 15:17 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Васил Минков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР