Сравнително лесно е да научиш едно куче да пристига с

...
Сравнително лесно е да научиш едно куче да пристига с
Коментари Харесай

Защо котките не пристигат при повикване?

Сравнително елементарно е да научиш едно куче да идва с махаща опашка сега, в който дочуе името си. Котките, въпреки това, са друга бира. Въпросът е от кое място идва разликата?

Поглеждайки тематиката чисто еволюционно, може да споменем, че кучетата са съжителствали с човешкия тип от доста от дълго време – историята на одомашняването на вълка води началото си преди повече от 30 000 години.

Част от одомашняването включвало и тренировки по смирение и узаконяване на породи, които да са в работа на хората. Това изяснява за какво някои породи са по-податливи на образование от други.

За котките може да се каже, че по-скоро те са одомашнили нас преди към 10 000 години, нагаждайки човешкия тип по отношение на своите потребности. Точно в тези години индивидът се е открил като цивилизация на едно място, изоставяйки номадския метод на живот.

Следствие от този развой била и симбиозата сред котки и хора – котките спомагали в убиването на вмъкващите се в хранилищата гризачи, а хората давали на пухкавите четириноги дял от своята храна.

 Викане на котка

Макар да са извървели дългия път към нашите сърца, котките въпреки всичко не дават отговор на повикване по същия метод като кучетата. Проучване, направено през 2013 година в университета в Токио, служи като доказателство за това разграничение.

На 20 котки самостоятелно им били пускани три записа с човешки диалект – на двама непознати и на притежателя им. Отговорът при стартирането на записа с гласа на притежателя бил превръщане на главата и ушите по посока на звука. Но разпознаването и изявата на отговор са два разнообразни процеса при представителите на семейство Котки.

Ако желаете да обучите котката си да идва, когато повикате името ѝ, евентуално ще би трябвало да употребявате примамващи средства – късчета печено пиле да вземем за пример.

След като го повторите избран брой пъти, ще получите мечтаното топуркане на лапички към вас, създавайки асоциация у животното сред думата и лакомството. Разбира се, всяка котка е неповторима, само че дано това не ни стопира да ги обичаме безгранично.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР