Сравнително добра икономическа година за България и за Европа. Но

...
Сравнително добра икономическа година за България и за Европа. Но
Коментари Харесай

Дянков призова да се готвим за криза, вижда проблеми с неравенството

" Сравнително добра икономическа година за България и за Европа. Но идната няма да е такава поради Брекзит, поради европейските избори и поради увеличението на лихвените проценти в Европа и в Съединени американски щати ". Това сподели пред БНР някогашният министър на финансите Симеон Дянков.

" Не мисля, че сме изцяло готови за това, което следва. Трябва по-голяма подготовка в бюджетната ни политика за години с по-нисък стопански растеж. За идната това ще е осезаемо. През 2020 година Европа ще е в застоялост. Хубавото от последните дни обаче е даването на пари за Автомагистрала " Хемус ", разяснява Дянков.

По думите му, Брекзит води до огромна неустановеност, което забавя икономическия растеж в Европа, а за страната ни, с цел да е постоянна в такава обстановка, трябват по-големи буфери, а в новия бюджет такива пари не са планувани.

" 2018 година беше сполучлива за държавното управление най-много поради Европредседателството, след което обаче последва мъртвило, в което се пропусна фактът, че стопанската система на Европа върви надолу ", означи още Симеон Дянков.

Според него митингите в страната, а и в Европа, имат общ знаменател - " до момента в който стопанските системи на Стария континент вървяха добре, една част от популацията печели, само че друга - не ":

" Протестите са изява на икономическо събитие и това е по-голямото неравноправие. Правителството и Народното събрание би трябвало да обръщат по-голямо внимание на това ".

Според Симеон Дянков на България ѝ липсва районна икономическа политика. За него увеличението на заплатите на учителите е нещо, което по-рано е трябвало да се случи, тъй като това е стъпка в икономическото развиване.

По мотив промените у нас - има ли ги, няма ли ги, Дянков акцентира, че в едно съдружно държавно управление е мъчно да се вършат промени и че повече упования е имал за промени в опазването на здравето. Той не счита, че следващата година, когато ще има избори - локални и за Европейски парламент, ще има промени.

По думите на Симеон Дянков, енергийните планове нямат почва в България и единствено се губи политически капитал и политическо време да се приказва за тях, защото те няма да станат.

Според Дянков последните две години са били от положителните стопански, каквито скоро няма да има, и е трябвало да се употребяват за по-ударно развиване на някои от районите на България - Видин, Търговище, Разград.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР