Срамно е, когато споменът за едно парче от историята може

...
Срамно е, когато споменът за едно парче от историята може
Коментари Харесай

Азбучник на българския хаос: ГЬОЛ, ГЬОЛ, АМА ЗЛАТЕН

Срамно е, когато споменът за едно парче от историята може да се окаже някакъв мочур, пък бил той и Белене. 
С какви облици си спомняме другите исторически столетия и интервали? Този въпрос е повече от забавен. Паметта има това качество да изтиква на повърхността облик от дадена ера, от даден интервал от време, а едвам по-късно идват обстоятелствата – събития, персони и други детайлности. Постепенно този облик стартира да въздейства върху възприемането на историята, без значение от останалите събития.
Падането на България под турско иго най-често си спомняме с величавия облик на духовника и пълководеца Патриарх Евтимий. Същият впечатлява даже турските нашественици и след завладяването на Велико Търново те пощадяват живота му.
Освобождаването на България от турско иго си спомняме с Априлското въстание и неговите герои, като Левски, Бенковски, Раковски и други.
Годините след Освобождението си спомняме със Съединението и Деня на независимостта, с Търновската конституция.
Първата международна война си спомняме с Битката при Дойран.
Времето на капитализма си спомняме със златния конвертируем български лев, със спасяването на българските евреи.
Времето на социализма си спомняме с огромното строителство, конфискацията на частната благосъстоятелност и Народния съд.
С какво ще си спомняме по този начин наречения Преход?
С гьола Белене. Така го назова Бойко Борисов през 2010 година. Така го назовават доста от хората и до през днешния ден.
А в действителност става дума за създаване на атомна електроцентрала от два блока с мощ 1000 MW. Проектът за АЕЦ Белене/гьола Белене/ принадлежи към трето потомство на най-често употребяваните нуклеарни реактори по света – реактори с вода под налягане.
Този план е умислен още през 80-те години, замразен е при започване на 90-те и започва още веднъж при започване на 2002 година. Тогава стартират: създаване на експертни групи и пред планови изследвания, приготвя се график за последващите стадии – подготовка на площадката, създаване и осъществяване на тръжна процедура и избиране на реализатор на плана, договаряния и подписване на контракт с изпълнителя, създаване и въвеждане в употреба. От всичко това е направена само площадката/гьола/: „ 800 000 000 лв. за един мочур, представяте ли си! ”/Бойко Борисов/.
Следват наново прекъсване на плана, анонимни писма, непрекъснати разправии сред политическите сили. Днес планът Белене още веднъж е на дневен ред, предстоят процедури по възлагане на осъществяването.
В същото време обаче разправиите не престават, мненията „ за ” и „ срещу ” са поляризирани, към момента не знае дали фактически ще има нуклеарна централа в Белене.
Но даже и да има, мисля си, един от облиците, с които ще бъде запомнен по този начин нареченият Преход, вероятно ще бъде гьолът. Времето ще покаже.
….
Автор: Калин Илиев
 
Азбучник на българския безпорядък ” съставлява поредност от мнения, чиито наименования следват последователността на буквите в българската писменост. Подобен метод има упоритостта да очертае оптимално необятен кръг от тематики, като открие техните връзки сред буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР