Срамно е Китай да има повече мисии от нас, смята

...
Срамно е Китай да има повече мисии от нас, смята
Коментари Харесай

SpaceX е готова да защити САЩ с космически оръжия

Срамно е Китай да има повече задачи от нас, счита Гуин Шотуел

Гуин Соутуел, президент на SpaceX, съобщи, че компанията е подготвена да изстрелва оръжия, с цел да отбрани Съединени американски щати

За първи път Гуин Шотуел, президент и основен действен шеф на SpaceX, трябваше да дава отговор на въпрос дали галактическата компания би пособия на военните с оръжия. Това стана по време на годишния симпозиум на Асоциацията на Военновъздушните сили „ Air Space Cyber 2018 “ в Нешънъл Харбър, Вашингтон.

Гуин Шотуел приказва пред публика от целия свят и получи доста въпроси, споделя за събитието SpaceNews. Несъмнено, един от най-провокативните беше: „ Ще изстреля ли SpaceX военни оръжия? “

„ Никога не ми е задаван този въпрос “, сподели малко сюрпризирана Шотуел. Отговорът й обаче бе безапелационен и категоричен: „ Ако става въпрос за отбраната на тази страна [САЩ], мисля, че ще го създадем “.

Стаята, изпълнена с членове на военновъздушните сили и военни реализатори, избухна в овации. Те изглеждаха впечатлени, че SpaceX – една от най-иновативните компании в света – също е и корав родолюбец.

Преди сесията „ Въпроси и отговори “ Шотуел изнесе 20-минутна презентация, в която имаше промоционални видеоклипове от грандиозната задача Falcon Heavy на SpaceX през февруари т.г. Видеоклиповете също повдигнаха настроението на аудиторията.

Шотуел нямаше какво да каже за военното изстрелване, също така, че SpaceX прекарва „ доста време в създаване на връзките с Военновъздушни сили “. „ И в този момент сме в добра позиция. Ние се конкурираме. Понякога печелим, от време на време губим “.

„ Най-предизвикателният “ държавен клиент за SpaceX е НАСА, сподели тя. Компанията се готви да пусне капсулата Crew Dragon с астронавти на борда – задача, при която неуспехът не е алтернатива, съобщи Шотуел. Военновъздушните сили са помолили SpaceX да направи ракетите си по-надеждни за националните спътници за сигурност, само че това към момента не може да се съпоставя с натиска за безвредно напредване на хората в космоса.
още по тематиката
Шотуел отбрани също културата на SpaceX за вдишване на риск и нападателни нововъведения. „ Неуспехът е неприятен. Но неуспехът, до момента в който се пробвате и тествате, не е извънредно нещо. Учиш се от него “, сподели тя.

Следващото огромно предизвикателство за SpaceX е ракетата Big Falcon Rocket с втора степен, наречена Big Falcon Spaceship, която компанията счита, че може да доближи до Марс. По думите на Шотуел, и двете степени са неведнъж използваеми.

„ Надявам се да вършим проби през идната година с втората степен – галактическия транспортен съд –  и да изпълним орбитален полет през 2020 година “, сподели Шотуел. Тя удостовери проектите на компанията за снабдяване на огромен товар на повърхността на Луната до 2022 година и изпращане на хора на Марс през 2024 година

Шотуел призна, че тези изказвания може да „ звучат бясно “. „ Но всичко, което в миналото сме правили, звучеше бясно на хората “, акцентира президентът на SpaceX.

Огромният галактически транспортен съд от втора степен ще изминава половината разстояние към Земята за по-малко от 30 минути. „ Представете си какво бихме могли да създадем за отбраната на Съединените щати “, съобщи Шотуел.

На въпрос дали се тревожи за заканите от страна на Китай или Русия за националната сигурност, Шотуел отговори: „ Като президент на SpaceX съм загрижена за конкуренцията, идваща от Китай и Русия, тъй като те са подкрепени от техните държавни управления. Като американски жител се тормозя повече от Китай, в сравнение с от Русия “.

Миналата година SpaceX осъществи18 задачи, побеждавайки всяка друга компания или страна отвън Съединените щати. Тази година SpaceX е направила 16 задачи и е на път да осъществя 22-24, а Китай се пробва да завърши сполучливо 40 задачи (към 9 септември той към този момент е приключил 24, като надминава предходния си народен връх от 22 задачи през 2016 г.),

„ Надявах се да победим китайците тази година “, сподели Шотуел. „ Тревожи ме това, че Китай хвърча 40 пъти тази година. И това не е за търговски клиенти. Те имат доста малко търговски клиенти. И по този начин, какво вършат те? “, попита риторично Шотуел.

„ Фактът, че не ги бием, е неприличен. Фактът, че те започват 40 пъти е нещо, за което всички би трябвало да се тормозим “, заключи президентът на SpaceX.

Шотуел показва опасенията и на чиновници на Пентагона за галактическите качества на Китай. „ Те иновират по друг метод, следват хрумвания, придържат се към проект и темпото им е доста по-бързо”, установяват американските военни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР