Срамните кадри от родните магазини, в които хората се биеха

...
Срамните кадри от родните магазини, в които хората се биеха
Коментари Харесай

И в испанските магазини хората се сбиха за олио

Срамните фрагменти от родните магазини, в които хората се биеха за бутилка олио, не са единствено у нас. Същото се случва и в Испания. 

Дори откакто магазините в Испания поставиха ограничаване до няколко бутилки олио на покупател, рафтовете бяха опразнени, провокирайки търговците да заменят стоката с други възможности от домашния пазар.

„ Обичам да споделям, че имаме асо в ръкава си “, сподели Примитиво Фернандес, президент на националната асоциация на бутилиращите хранително олио. " В Испания потреблението на бутилирано олио е обезпечена, тъй като имаме задоволително зехтин. ", прибавя той, предава Reuters, представен от настоящо.ком.

Слънчогледовото олио от Украйна съставлява към 40% или 400 000 тона от общия импорт на Испания на този артикул, като страната създава сама към 300 000 тона.

Цената на слънчогледовото олио нарасна с 64% през последната седмица, сочат формалните данни в Испания.

В резултат на потребителското запасяване, продажбите на хранително олио скочиха с 289% по отношение на същата седмица на миналата 2021 година, сочат данните на компанията за пазарни изследвания NielsenIQ, представени от испанската държавна телевизия.

Търговците на дребно призоваваха потребителите да се въздържат от суматохата, която бе следена в ранните стадии на COVID-19 пандемията, когато още веднъж имаше всеобщо презапасяване със артикули.

„ Случи се със тоалетната хартия през 2020 година, в този момент се случва със слънчогледово олио или брашно. Това трупане, нищо повече ”, споделя Хуан Роиг, притежател на Mercadona, най-голямата верига супермаркети в Испания, по време на годишна среща за показване на финансовите резултати.

Испания създава повече зехтин в сравнение с използва, заради което изнася към 1/3 от производството си на върджин и пречистен зехтин.

Индустрията пресмята, че ще разполага с 1.5 млн. тона зехтин и други 250 000 тона зехтин от кюспе (рафиниран непряк продукт) с цел да покрие дефицита от украинския импорт, до момента в който се оглежда за други пазари, от които да стартира да внася нужните количества.

Испания се надява също по този начин да продава повече зехтин на прилежащите Франция и Германия. „ Уверени сме, че това е опция ”, споделя Фернандез. „ Навярно ще можем да достигнем нови консуматори ”, споделя той.

Въпрос на усет

Испанското държавно управление се причисли към тези, които преглеждат зехтина като решение на дефицита на олио, като земеделският министър на страната Луис Планас уточни пред локална телевизия на 14 март, че зехтинът елементарно може да размени слънчогледовото олио.

„ Лично съм ревизирал в супермаркета, че има зехтин посочен като олио за пържене – една практична проява, че може и би трябвало да се употребява за това ”, споделя той.

Но някои ресторантьори, производители на модифицирани храни, рибни консерви и пекари, не са съгласни, че двата продукта са взаимно заменяеми.

В компания за сладки произведения в Мадрид, екипът подготвя разнообразни артикули като сладостен самун, курабии и други, употребявайки големи казани със слънчогледово олио.

Якобо Морено, един от притежателите на веригата, основана в Мадрид преди 90 години, показва, че е трябвало да преглътне покачването на цената на олиото от 1.2 евро до 2.60 евро за литър в границите на едвам 4 дни, с цел да поддържа качеството на продукцията си за началото на великденския сезон.

Все още е по-евтино от зехтина, който коства към 4 евро на литър.

„ Истина е, че в Испания това, което имаме и сме най-известни с него е зехтинът, само че действителността е, че не става за печене, поради нападателния си усет ”, споделя той.

Бисквити, шоколадови кремове за пълнене на сладкиши и пакетирани хлябове също би трябвало да се подготвят със слънчогледово масло, споделя Рубен Морено Пардо, основен секретар на Испанската сладкарска асоциация. „ Намираме се на две, най-много три седмици от привършване на запасите от слънчогледово олио ”, споделя той.

Неговата промишленост изследва растителни масла като царевично или кокосово, само че Испания към момента няма постоянни доставки.

Производителите на консервирана риба употребяват слънчогледово олио за най-малко половината от продукцията си.

Въпреки, че те също употребяват зехтин, изпитват терзания, че натрапчивият усет и високата цена могат да отхвърлен потребителите, излиза наяве от думите на основния секретар на браншовата организация на производителите на консервирани артикули Хуан Виейтес.

Междувременно готвачът Алехандро Агилар се готви насилствено да премине към зехтин, когато запасите му от слънчогледово олио се изчерпат, с цел да пържи риба в ресторанта си в южния град Ронда.

„ Планът е да пържа с олио, нямам друга алтернатива. Не одобрявам другите масла ”, споделя той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР