Срамни и позорни сцени се разиграха преди десетина дни на

...
Срамни и позорни сцени се разиграха преди десетина дни на
Коментари Харесай

Зам.-председателят на СДС Емил Кабаиванов пред „ШОУ“: Лукарски си направи срамни бакалски сметки, но...

Срамни и позорни подиуми се разиграха преди десетина дни на Националния съвет на Съюз на демократичните сили. Съпартийци се хванаха за гушите, влязоха в ръкопашни битки. Свидетел на този срам стана цяла България. Мнозинството на Съюз на демократичните сили желае незабавна промяна на националния си водач Божидар Лукарски.

Упрекват го в това, че не работи, че партията липсва от обществения и публичния спор. Скандалът избухна, защото беше размахано писмо със сюжет за детронирането на Лукарски. Според заместник-председателя на Съюз на демократичните сили и някогашен лидер на сините доктор Емил Кабаиванов писмото е просто комплот, с който се цели отклонение от главната тематика. А тя е, че Съюз на демократичните сили желае нов водач. По този мотив вестник „ ШОУ “ показва извънредно изявление с доктор Емил Кабаиванов.

- Г-н Кабаиванов, няма такива срамни подиуми като тези, които се разиграха в Съюз на демократичните сили. Какво стана в действителност? Каква е вашата позиция по скандалния проблем?

- Гледната точка са обстоятелствата. Беше изработен опит да се провали работата на Националния съвет на Съюз на демократичните сили, който е най-висшият орган. Всяка партия има Национален съвет, който взема най-важните политически решения. Но този опит не съумя. Напрежението, което беше съзнателно основано и за благополучие мина, беше подготвяно седмица преди този момент. Г-н Божидар Лукарски направи опит да изключи шест регионални организации от Съюз на демократичните сили и смени ръководителя на Областната организация на Съюз на демократичните сили в Сливен.

- Защо господин Лукарски е подхванал тези политически рокади?

- В Националния съвет сме към 100 индивида. Това са членове на Съюз на демократичните сили от цяла България. Целта беше тези шест организации, които имат 11 членове, и замененият ръководител на Сливен, т.е. 12 гласа, да не могат да гласоподават на Националния съвет, с цел да не можем да прекратим неговите пълномощия като ръководител на Съюз на демократичните сили. Това за мен е просто една срамна бакалска сметка. А напрежението в Съюз на демократичните сили не е от няколко месеца, то е от близо една година.

- Не е ли напрежението в синята партия от 2014 година, когато група седесари желаеха главата на Лукарски? Вие тогава бяхте зад него и го подкрепяхте, в този момент какво се случи, та желаете неговата оставка?

- На господин Лукарски не съм му проблем аз или някой различен от националното управление на Съюз на демократичните сили. Проблемът е, че господин Лукарски загуби доверието на голямото болшинство от членовете на Съюз на демократичните сили. Защо споделям това? За 40 дни близо аз и сътрудниците от преговорния екип обиколихме цяла България и се срещнахме с регионалните и общинските управления на Съюз на демократичните сили. Масово недоволстват от това, че ръководителят не прави политика, не приказва със структурите на Съюз на демократичните сили, няма разговор вътре в партията, Съюз на демократичните сили липсва в публичния спор през последните година-две. Това са нещата, които натежаха, които провокираха недоволството в Съюз на демократичните сили.

- По време на абсурда ваш сътрудник от Съюз на демократичните сили скочи и извади писмо, което съгласно него е квалифициран сюжет за свалянето на Съюз на демократичните сили със скрит план. Това по този начин ли е, същинско ли е това писмо, вътре се спряга и вашето име?

- Не мога да кажа, защото аз не се занимавам с писането на каквито и да е писма. Всеки може да направи един памфлет и да го размахва. Може би това е била задачата, да се отклони тематиката от главния въпрос. А той е, че господин Лукарски няма политическа легитимност и не може да продължи да бъде ръководител на Съюз на демократичните сили. Загубил е доверието на хората в Съюз на демократичните сили, а този проблем се взема решение по един-единствен метод - избираме краткотраен ръководител на 12 май в Пловдив, насрочваме бърза национална конференция, избираме нов ръководител, подвигаме Съюз на демократичните сили на крайници и тогава беседваме с която и да е партия и групировка, а не както в този момент пробва Лукарски и няколкото индивида към него да кажат: Ама вие сте срещу мен, тъй като ние сме за съюз с НФСБ, а пък вие сте за съюз с Демократична България примерно. В това положение, в което сме, и с Лукарски налице като ръководител ние не сме мечтан сътрудник за никоя политическа групировка.

- Добре, какво се случва по-нататък, господин Лукарски напусна събранието и вие продължихте с разискване на други въпроси въпроси на партията. Проблемът обаче остана провесен и неуреден?

- Случва се това, което споделят разпоредбите на Съюз на демократичните сили, т.е. устава. Насрочихме Национален съвет на 12 май в Пловдив с три точки в дневния ред. Те са: предварително преустановяване пълномощията на ръководителя на партията, избор на краткотраен ръководител и нова, изключителна национална конференция, която би трябвало да избере ръководител на Съюз на демократичните сили. Разбира се, ще има и точка политическа полемика.

- Г-н Лукарски ще участва ли там, ще бъде ли поканен?

- Всички членове на Националния съвет на брой 103-ма са поканени. Не единствено господин Лукарски е поканен, там е и президентът Петър Стоянов, господин Александър Йорданов като някогашен ръководител на Народно събрание, Филип Димитров като някогашен ръководител на Съюз на демократичните сили. Всички те са поканени по открития ред, както постоянно сме го правили, и ще създадем едно демократично съвещание на Националния съвет.

- Кой ще оглави Съюз на демократичните сили, откакто желаете главата на Божидар Лукарски? Вие имате ли упоритости още веднъж да застанете отпред на синята партия?

- Не мога да кажа кой ще оглави партията. Това ще реши Националният съвет. В този миг нямам упоритости да стана отново водач на Съюз на демократичните сили, защото съм кмет на община Карлово. Имам задоволително доста задания, имам доста планове и огромна отговорност пред карловци и пред жителите на общината. Възнамерявам тази си отговорност да не преставам да я нося, уповавам се сполучливо.

- Като приказваме за политика, неотдавна направихте обществено изказване, че Съюз на демократичните сили се разграничава внезапно от ръководещата партия ГЕРБ, че излизате в съпротива, макар че сте дясна групировка и че ще желаете предварителни избори?

- За да има публична позиция на Съюз на демократичните сили, би трябвало да има политическо решение на Националния съвет. Ние нямаме такова политическо решение, аз показах мнението на болшинството общински и регионални организации на партията. Нашето отношение към ръководството на страната сега е като на опозиционна мощ към ръководещи. Всяка съпротива желае предварителни парламентарни избори. Това е смисълът тя да взе участие в политическия живот, с изключение на да осъществя своите хрумвания и цели.

- Как дребното и раздирано все още от кавги Съюз на демократичните сили ще провокира тези предварителни парламентарни избори?

- Аз бих споделил, че ние в това положение, в което сме в този момент, без да стегнем партията и без да засилим интензивността на Съюз на демократичните сили и да разтеглим въздействието на партията в обществото, ние нямаме тези сили да предизвикаме предварителни избори. Но мнението на голямото болшинство на членовете на партията от цяла България е, че Съюз на демократичните сили е безапелационна съпротива на ръководството сега.

- От какво сте недоволни от държавното управление „ Борисов 3 “?

- Дебатът е дълъг и тезата би трябвало да се отбрани доста умело. Основният проблем е, че още веднъж спря придвижването на България напред във връзка с реформиране на опазването на здравето, пенсионното дело и обществената сфера. Българската стопанска система сега е в един напредък, който не е резистентен и е напредък, който не е подтикван от нови производства, от нови технологии, а се дължи на увеличено вътрешно ползване, незадоволително твърдата политика на България във връзка с един от нашите южни съседи - Република Турция и доста други неща.

Интервю на Красимира ГЕШЕВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР