Сраженията в Судан между двамата съперничещи си генерали продължават с

...
Сраженията в Судан между двамата съперничещи си генерали продължават с
Коментари Харесай

Жертвите на боевете в Судан достигнаха 300 души

Сраженията в Судан сред двамата съперничещи си генерали не престават с цялостна мощ, съобщи Агенция Франс Прес.

В столицата се чуват детонации и пукотевица, като няма признаци на мъртвило преди празненствата по случай края на Рамазана.

Близо 300 души бяха убити, откогато в събота избухнаха сраженията сред силите, правилни на началника на постоянната суданска войска Абдел Фатах ал Бурхан, и Мохамед Хамдан Дагло, който командва паравоенните сили (RSF).

Някои от най-ожесточените сражения се водят в столицата Хартум - град с пет милиона поданици, множеството от които са затворени в домовете си без електричество, храна и вода.

" Днес се събудихме към 4:30 ч. сутринта от плача на изтребители и въздушни удари ", споделя Назек Абдала, 38-годишен гражданин на южен Хартум. " Заключихме вратите и прозорците си с вярата, че в постройката ни няма да попаднат инцидентни патрони. "

Насилието продължава към този момент шести ден, откакто следващото контрактувано помирение се разпадна.

В града се виждат колони от гъст черен пушек, издигащи се от постройките към интернационалното летище в Хартум и щаба на армията в столицата.

По-рано RSF, както и армията, обявиха, че силите от двете страни " ще се ангажират напълно с цялостно преустановяване на огъня " за 24 часа.

Стрелбата в Хартум обаче не е спряла от избрания час през нощта, защото за повторно в границите на толкоз доста дни е нарушено следващото преустановяване на огъня единствено няколко минути след хипотетичното му начало.

Празненствата по случай Курбан Байрам са помрачени

Сраженията, при които до момента са починали и ранени стотици хора, нанесоха тежки провали на цивилното население в Судан, доста от които честват свещените последни дни на Рамазана.

" Бихме желали боевете да спрат по време на празненствата по случай Курбан Байрам ", които ще стартират в петък и ще отбележат края на свещения за мюсюлманите месец на постите - сподели Абдала, гражданин на Хартум.

" Знаем обаче, че това няма да се случи ", оплаква се той.

Спорът сред Бурхан и Дагло е провокиран плануваното консолидиране на RSF в постоянната войска - основно изискване за окончателното съглашение, целящо да възвърне демократичния преход в страната.

Сраженията са нанесли вреди на жилищни и търговски здания, а цивилните, които се крият в домовете си, стават все по-отчаяни. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР