Сраженията между силите за сигурност на Мианмар и мюсюлманските бунтовници

...
Сраженията между силите за сигурност на Мианмар и мюсюлманските бунтовници
Коментари Харесай

Десетки жертви на насилието в Мианмар

Сраженията сред силите за сигурност на Мианмар и мюсюлманските бунтовници рохинги в западната част на страната не престават. В новата вълна от принуждение по последни данни са убити 89 души, предадоха международните организации.
До насилието се стигна, откакто рохинги нападнаха полицейски и гранични постове. Според полицията нападателите са сложили и доста взривни устройства в региона на град Маунгдау в щата Рахин в западната част на страната. В града е въведен комендантски час, през днешния ден улиците му са пусти, а магазините са затворени, добавя BTV.
В щата Рахин, обзет от насилието, от месеци има мощно напрежение сред мюсюлмани и будисти. Там живеят десетки хиляди рохинги, които са обект на дискриминация в Мианмар – нямат достъп до учебни заведения, до лечебни заведения и до трудовия пазар.
Миналата година също имаше напрежение сред двете религиозни групи, като хиляди мюсюлмани избягаха в Бангладеш и описаха за жестокости, осъществявани от държавната войска – кланета, групови изнасилвания, мъчения.
Мианмар по сложния път към етническия мирГоворител на екстремистка формация от Пакистан прикани малцинствена група към джихад
На 25 август държавното управление на Мианмар означи, че новите офанзиви съответстват с публикуването на 24 август на финален отчет на интернационална комисия, ръководена от някогашния общоприет секретар на Организация на обединените нации Кофи Анан за обстановката в щата Рахин. В отчета комисията прикани Мианмар да даде повече права на рохингите, по-специално повече независимост на придвижване, тъй като в противоположен случай има риск те да се радикализират.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР