Сраженията между Израел и Хамас се възобновиха в петък сутринта,

...
Сраженията между Израел и Хамас се възобновиха в петък сутринта,
Коментари Харесай

Защо временното прекратяване на огъня в Газа приключи

Сраженията сред Израел и Хамас се възобновиха в петък сутринта, с което се постави завършек на седемдневното преустановяване на огъня сред двете страни, вследствие на което бяха освободени заложници и пандизчии, а до линията Газа доближи по този начин нужната филантропична помощ, написа Би Би Си.
Защо прекратиха примирието?
Един час преди прекратяването на огъня да завърши в 07:00 ч. локално време (05:00 ч. по Гринуич), Израелските сили за защита (IDF) оповестиха, че в общините, ситуирани наоколо до Ивицата Газа, се чуват сирени - по-късно те оповестиха, че са прехванали ракета, изстреляна от анклава.

Час по-късно израелските военни оповестиха, че сраженията са се възобновили, като упрекнаха " Хамас " в нарушение на изискванията на съглашението.

След това ЦАХАЛ съобщи, че негови изтребители нанасят удари по цели на " Хамас " в Ивицата Газа.

Малко по-късно министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху съобщи, че Хамас не е " извършил задължението си да освободи всички заложниции е изстрелял ракети по израелски жители ".

Въпреки това " Хамас " упрекна Израел за възобновяването на бойните дейности, като съобщи, че отхвърля да " одобри всички оферти за освобождение на останалите заложници ".

" Окупацията е взела авансово решение за обновяване на незаконната експанзия ", се споделя в изказването, като упреква президента на Съединени американски щати Джо Байдън за " продължаването на ционистките военни закононарушения в Ивицата Газа " и " даването на зелена светлина на Израел ".

По време на едноседмичното преустановяване на огъня Нетаняху беше подложен на напън, изключително от десните детайли в неговото държавно управление, да възобнови войната - нещо, което Израел непрестанно даваше да се разбере, че има намерение да направи след края на съглашението.

Въпреки това към момента има очаквания, че може да бъде реализирано ново съглашение. Катар, който до момента играеше решаваща роля в договарянията за преустановяване на огъня, удостовери в петък, че диалозите не престават " за връщане към пауза ".
Каква е обстановката в Газа?
В рамките на седем часа след подновяването на сраженията ръководеното от " Хамас " министерство на опазването на здравето заяви, че повече от 60 души са били убити, което се прибавя към близо 15 000 палестинци, убити съгласно него преди прекратяването на огъня.

Джеймс Елдър от Уницеф, организацията на Организация на обединените нации за децата, приказва пред Би Би Си от болница в южната част на Газа след началото на бомбардировките, като разказа обстановката като " ужасяваща ".

Той сподели, че е " извънредно за хората " и че " виждате страха по лицата им ", като добави, че удар е бил нанесен покрай лечебното заведение, в което се е намирал.

Той дефинира края на прекратяването на огъня като " кошмара, от който всички се опасяваха ".

Преди прекратяването на огъня Ивицата Газа беше подложена на широкомащабни опустошения, защото Израел организира своята ответна акция в отговор на смъртоносните офанзиви на " Хамас " от 7 октомври.

Израел твърди, че е употребявал повече от 10 000 бомби и ракети, а разбор на Би Би Си откри, че съвсем 98 000 здания в Газа може да са претърпели вреди, като множеството са съсредоточени в северната част.

Ударите стопираха и филантропичната помощ. Агенциите за помощ съумяха да употребяват паузата в боевете, с цел да доставят значима помощ, само че оповестиха, че в доста от регионите, до които са достигнали, са открити опустошения.
Какво следва?
Въпреки че договарянията не престават с вярата да бъде реализирано ново съглашение, към този момент е ясно, че войната е обновена.

След седмици на интензивни сражения в северната част на Ивицата Газа - изключително към град Газа - в този момент израелските военни наподобява са съсредоточили огромна част от вниманието си върху южната част, където се оповестява за възобновени въздушни удари.

ЦАХАЛ също по този начин сътвори карта на Газа, разграничена на повече от 2000 зони, която съгласно него ще бъде употребена, с цел да помогне на хората в Газа да избегнат бъдещи боеве. Тя съобщи, че картата е разграничена на зони, с цел да даде опция на хората " да се изтеглят от избрани места за тяхна сигурност, в случай че се наложи ".

В петък израелски самолети пуснаха листовки над регионите източно и северно от Хан Юнис, най-големия град в южната част на Газа, които съдържаха връзка с картата. В листовките не се загатваше нито един от номерираните квартали, само че в известие на арабски език се споделяше на жителите на четири поименни, само че неномерирани региона да се " изтеглят неотложно и да отидат в убежищата в Рафах ".

Подновяването на сраженията идва след среща на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен с израелски публични лица, на която той настоя, че идващият стадий на войната би трябвало да подсигурява отбраната на цивилното население.

Блинкен съобщи, че е споделил на израелското държавно управление, че то би трябвало да избегне по-нататъшно всеобщо разселване на палестинци и увреждане на сериозна инфраструктура, като лечебни заведения, електроцентрали и водни уреди.
Какво се случи по време на краткотрайното прекратяванена огъня?
По време на седемдневното преустановяване на огъня Хамас се съгласи да освободи 110 души от Газа, в това число 78 израелски дами и деца.

Като част от съглашението 240 палестинци също бяха освободени от израелски затвори. Те бяха упрекнати в редица закононарушения - от мятане на камъни до подстрекаване и опит за ликвидиране.

Много от освободените палестинци не бяха наказани за закононарушения и бяха арестувани под стража в очакване на правосъден развой. Някои от тях обявиха, че са били подложени на малтретиране и групово наказване след нападенията от 7 октомври. Израел твърди, че всички негови пандизчии са арестувани в сходство със закона.

Смята се, че към 140 израелски заложници остават в плен в Газа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР