Сраженията между Азербайджан и Армения в оспорвания регион Нагорни Карабах

...
Сраженията между Азербайджан и Армения в оспорвания регион Нагорни Карабах
Коментари Харесай

Нова ескалация: Азербайджан и Армения възобновиха сраженията


Сраженията сред Азербайджан и Армения в оспорвания район Нагорни Карабах в Южен Кавказ късно през вчерашния ден още веднъж се разгоряха, съобщи ДПА.

Руските новинарски организации, които се базират на арменското министерство на защитата, оповестяват, че азербайджанските войски са атакували арменски позиции на три места с артилерия и едрокалибрени оръжия. Ереван твърди, че в офанзивата са били употребявани и дронове против тях.

В същото време азербайджанското министерство на защитата в Баку съобщи, че боевете са били провокирани от огромен арменски опит за бойкот. Те оповестяват и за починали, без да се прецизира техния брой.

Двете страни са в спор от десетилетия поради Нагорни Карабах, който исторически е с преобладаващо арменско население, само че юридически е бил част от Азербайджан по времето на Съветския съюз. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Нагорни Карабах разгласи самостоятелност от Баку под името Република Арцах с поддръжката на Ереван, което провокира траяла три години война. Войната завърши през 1994 година с победа на Армения и в продължение на четвърт век Нагорни Карабах на процедура беше под арменски надзор, макар че статутът му в никакъв случай не беше интернационално приет.

През 2020 година Азербайджан ненадейно си възвърна огромни елементи от Нагорни Карабах във военна акция, принуждавайки Армения да направи огромни териториални отстъпки. Те включваха уговорка, ограничаваща арменския достъп до района до един безвреден кулоар, следен от съветски мироопазващи сили. Оттогава обаче прекратяването на огъня беше нарушавано няколко пъти и от двете страни.

Канцеларията на премиера на Армения Никол Пашинян сподели, че той е разискал утежняването на ситуацията на арменско-азербайджанската граница в телефонни диалози с президента на Русия Владимир Путин и с президента на Франция Еманюел Макрон.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР