Сраженията край Донецк в Източна Украйна са особено ожесточени. Има

...
Сраженията край Донецк в Източна Украйна са особено ожесточени. Има
Коментари Харесай

Украйна: първа помощ в коридори и мазета, под удара на бомбите


Сраженията край Донецк в Източна Украйна са изключително яростни. Има огромен брой убити и ранени. Лекарите там разполагат единствено с най-примитивни средства за оказване на помощ. А рискът за техния живот е огромен.

В помещение без дневна светлина, което е изпълнено с острата миризма на дезинфектанти, лежи Олексий – гол до кръста и с накриво от болежка лице. От ботушите му капе лепкава тиня върху пода на спонтанната операционна. Лекар вади от гърба му шрапнел, дълъг няколко сантиметра. От раната блика кръв.

Гранатата, от която е шрапнелът, е избухнала директно до Олексий. Той служи в, а частта му е изпратена на фронта в региона на Донецк, Източна Украйна. „ Беше една от няколко десетки гранати, които изстреляха против нас. Страх ме е за живота на момчетата, които се борят на открито “, споделя Олексий.

Операции за най-тежко ранените

Шрапнелът се забил тъкмо под бронежилетката му. Санитари са го откарали до Лиман, който се намира единствено на няколко километра от фронта. Там военни лекари и доброволци са организирали краткотрайна болница за първа здравна помощ, в която вършат и спешни  интервенции на най-тежко ранените.
Редакцията предлага
Импровизираната болница в Лиман се обитава в една от многото потърпевши здания в селището. Покривът е опустошен, на негово място е обтегнат брезент. Токът е от генератор. Отвън, напълно наоколо, се чуват артилерийски гърмежи. В безоблачни дни, когато небето е ясно, дебне още една заплаха - съветските дронове, за които лекарите би трябвало непрекъснато да са нащрек.

В коридорите са налягали ранени бойци, които чакат да им бъде оказана здравна помощ. В един ъгъл са струпани носилките на санитарите, по които има следи от засъхнала кръв. Лекарите преглеждат и лекуват пациентите напряко в коридорите, на оскъдната светлина от единични крушки, измежду купища облекла и кашони. До операционната стигат единствено най-тежките случаи.

Гранати, мини, контузии от войната

Един от лекарите също се споделя Олексий. Той е хирург в Лиман, а преди началото на войната е бил граждански доктор в болница в Запорожие. Сега е пълководец на здравното поделение към 66-та бригада на украинската войска, отговаряща и за болничното заведение в Лиман.

Пред немската медийна мрежа АРД той споделя, че най-често оперират рани от мини, шрапнели от гранати и огнестрелни рани. Опитват се и да облекчават психическите контузии, породени от войната.

" Много хора заплатиха с живота си за нашата самостоятелност. Цената, която плащаме за тази война, е доста висока. Но успеха ще бъде наша “, споделя хирургът. На въпрос какъв брой ранени обслужват дневно споделя единствено: „ Щях да се веселя, в случай че бяха по-малко “.

Почти няма информация за жертвите и ранените

Проверени данни за броя на починалите или ранените бойци няма. Украинските военни не дават съвсем никакви сведения за загубите в жива мощ. Главнокомандващият на украинските въоръжени сили военачалник Валери Залужни беше съобщил, че от началото на войната на 24 февруари до края на август са починали съвсем 9 000 украински военни. Международни наблюдаващи обаче считат, че убитите са доста повече – някои даже позволяват, че може 100 000 украински бойци да са изгубили живота си.

Откараните в ранени получават единствено първа помощ, а по-късно биват прехвърляни в профилирани лазарети, каквито има построени в Краматорск и Днипро. Често санитарните коли, с които ранените биват превозени за по-нататъшно лекуване, попадат под артилерийски или ракетен обстрел. Медиците рискуват и личния си живот. Затова постоянно носят бронежилетки и каски.

Липсва и бензин

„ По време на мой превоз не е умрял нито един ранен до момента “, споделя гордо 34-годишният Дмитрий, който е учил за санитар, а в този момент кара една от колите за спешна помощ. Цялото съоръжение на автомобила - апаратът за О2, мониторите, термоодеялото, с което избавят живота на ранените бойци – всичко това е събрано от донори или от хората, които работят в лазарета. Нерядко недоимъкът е толкоз огромен, че няма даже задоволително бензин за колите за спешна помощ. А те избавят живот.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР