Сражението, за което ще стане дума тук, за което все

...
Сражението, за което ще стане дума тук, за което все
Коментари Харесай

4 милиона войници се сражават в най-голямата битка

Сражението, за което ще стане дума тук, за което все по-малко се приказва, и за жал все по-малко се знае изключително от младите, влиза в историята като едно от най-важните във Великата отечествена и изобщо в цялата Втора международна война. В него от двете страни вземат присъединяване над 4 милиона души (!), т.е. два пъти повече, в сравнение с при Сталинград.
При Курск се сблъскват към 70 хиляди оръдия и минохвъргачи, над 13 хиляди танка и самоходни оръдия, към 12 хиляди бойни самолета! За разлика от борбите за Москва и Сталинград прекосяването към защита при Курск не е наложително. Върховното основно командване в Москва към този момент е поело в ръцете си хода на войната, възнамерява и приготвя интервенциите...
Резултатите са задоволително показателни. На Курската дъга Червената войска разгромява 30 дивизии на съперника, от които 7 - танкови. Немско-фашистките войски губят 500 хиляди бойци и офицери, 3 хиляди оръдия, 1500 танка и повече от 3700 самолета!
Битката при Курската дъга от 5 юли до 23 август 1943 година е най-голямата във военната история на човечеството. И всевъзможни замълчавания и омаловажавания на нейното голямо значение за развоя на Втората международна война са позорни и смешни!

Възторзите от огромния триумф с пленяването на фелдмаршал Паулус и 330-хилядната немско-фашистка формация при Сталинград, сякаш най-бързо отзвучават у тези, които приготвят и реализират успехите. Известно е, че спечелилият над Наполеон, отново при Москва, само че през 1812 година - Кутузов, бил добър ценител на духа на армията, душевността на войската и душата на боеца. А ето и какво споделя висшият главнокомандващ Сталин във връзка 25-годишнината на Червената войска в заповедта си от 23 февруари 1943 година Като се базира на триумфа в "обкръжаването и ликвидирането на голяма защита немска войска... ", той акцентира, че "в хода на войната Червената войска стана кадрова войска. Тя се научи да побеждава врага, като регистрира неговите мощни и слаби страни, както изисква актуалната военна просвета... "

И Сталин става маршал


Невероятно е, само че има архиви и те следва да се знаят. На 25 януари Сталин поздравява "бойците, командирите и политработниците... с успеха над немско-фашистките завоеватели и техните съдружници - румънци, италианци и унгарци при Сталинград... " А на идващия ден, 26 януари, повече от 5 месеца преди огромната борба на Курската дъга, споделя на армейски военачалник Василевски:
"...Гответе удар към Курск... Дясното крило на Воронежкия фронт настава право към Курск... "
Когато светът се радва на триумфите на Червената войска, в деня на "щракването на клопката " за 6-а войска на Паулус, 2 февруари, е освободен Воронеж, на 8-и е освободен и Курск, а на 16-и - и Харков.
За насърчаване на отличилите се в тези боеве старши офицери е основан медал "Кутузов " - III степен. А в деня на освобождението на Харков е оповестен и декрет за заграбване на Василевски, координиращ дейностите на Воронежкия и Югозападния фронт, звание маршал. Не е ненужно да се напомни, че единствено месец по-рано, за присъединяване си в Сталинградската интервенция, заместникът на Сталин става армейски военачалник. Със сигурност - изцяло справедливо.
Преваля третата година на Великата отечествена война. Много са жертвите, доста страдания са претърпени, доста награди и звания, доста ордени и медали за подвиг и смелост, за заслуги и победи са дадени... За себе си Върховният главнокомандващ не желае и не приема нищо. Докато най-сетне, на 6 март, откакто и представителите на Главното командване при Сталинград Рокосовски и Воронов стават маршали, съвсем 20 дни след Василевски, "за особени заслуги на Върховния главнокомандващ в хода на войната срещу хитлеристка Германия " Президиумът на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики присвоява на Й.В. Сталин военното звание маршал на Съветския съюз.

Сянката на Сталинград

А войната продължава. Продължава и гневното движение на повишаване на отбранителната индустрия. Печалният опит от началния интервал на войната ускорява убеждението, че успеха на бойното поле няма да се реализира единствено от гения на маршалите и генералите. Това не е война, в която ловкото маневриране на полковете е задоволително за успеха. Още преди вероломното нахлуване на Хитлер е пределно ясно - идната война ще бъде "война на моторите ". Такава се постанова логиката на войната. Победата в последна сметка печели по-силният. Страната и народът, които устоят колосалното натоварване, легнало на плещите на воюващите.
Това доста добре схваща и Хитлер. В речта си на 18 февруари в "Спортпалас " Гьобелс признава:
"Сталинград бе и ще остане великият обезпокоителен знак на ориста за немския народ! "
И изисква:
"Тотална готовност на всички човешки и промишлени запаси за войната - това е повелята на времето! "
В залата участват няколко стотици представители на елита на нацистката партия.
"Пред нас е успеха и ние сме длъжни да я реализираме! - приканва водачът.
"Да! " - неистово крещи аудиторията и след час го понася на ръце. Виждали сме сходни документални фрагменти...
А фашисткото управление на Германия в действителност не спи, жадува реванш поради Москва и Сталинград. И създава интервенция "Цитадела ". За нахлуване е определен регионът на Курск, поради предизвикателно вдалата се на запад дъга, формирана от предходните бойни дейности сред Орел и Белгород. И като натурален фокус на тази 550-километрова фронтова линия е освободеният на 8 февруари град Курск.
Хитлер възнамерява да унищожи руските войски в тази дъга и да продължи настъплението си към Москва, Ленинград... Макар че след провалянето на Паулус при Сталинград самичък се съмнява във опциите да завоюва войната. Но ораторският му жар по табиет е прекомерно самонадеян:
"Мои командири! Аз дадох заповед за първата настъпателна борба през тази година. На вас и подчинените ви бойци разпореждам задача да я постигнете, каквото и да става... Затова се обръщам към вас, мои командири... Повече от всеки път тази победа да зависи от вас... "
Познати обноски на познати позьори!

Върховният немски напор

Не е упоменато даже по кое време и къде е писана и изпратена... Все за запазване на тайната самичък фюрерът най-после заръчва:
"...Тази заповед да се унищожи след разгласяването й в щабовете на дивизии! "
Но по данни на руското разузнаване немците възнамеряват настъплението сред 10 и 12 май. Разбира се, както постоянно, Хитлер неведнъж се отмята. Разузнаването всякога добросъвестно донася датата на немското нахлуване: 19 май, сетне 19-26 май...
И както през 1941 година Сталин надлежно всякога изпраща наставления на Ставката до командващите фронтове. И ги предизвестява за вероятното начало на настъплението на немците - 2 май, 20 май, 2 юли...
Не че има някакъв боязън или суматоха. Точно противоположното. По това време Червената войска наброява 6,4 милиона души, към 99 хиляди оръдия и минохвъргачки, съвсем 2200 реактивни установки от вида "Катюша ", 9580 танка и самоходни артилерийски установки, съвсем 8300 бойни самолета. За съпоставяне, немците имат на фронта на изток 4,8 милиона бойци и офицери, повече от 54 хиляди оръдия и минохвъргачки, 5800 танка и щурмови оръдия, към 3000 самолета.
Наистина урокът от Сталинград и жадуваният реванш на германците доближават върха си при Курск. На южния фланг моторизираните дивизии на Манщайн имат в състава си полкове като "Велика Германия ", "Райх ", "Мъртва глава ", "Адолф Хитлер "... Смразяващо!
Тук са струпани и новопроизведените тежки танкове "Фердинанд ", самолетите "Фоке-Вулф-190 " и "Хейнкел-129 ". Върховен напор! Пояснен и в секретното послание към елита на Вермахта:
"...Армиите за нахлуване са обезпечени с всички типове въоръжение, които съумяха да основат немският находчив дух и немската техника. Числеността на персоналния състав е повдигната до лимита... "

Артилерийска подготовка при... защита


Би могло да се изброяват още обстоятелства и доказателства за мащаба на Курската борба даже при подготовката й. И е незаслужено, и е елементарно обяснимо, че все пак, тя остава като че ли в сянката на Сталинградската епопея. И до момента в който последната инструкция на Върховния главнокомандващ е от 2 юли, в нощта на 5-и в щаба на Централния фронт на Рокосовски пленени немски сапьори настояват, че в 3 часа тази нощ немските войски потеглят в нахлуване.
Ето го в този момент и часа на младия маршал Рокосовски, комуто Сталин постоянно е имал цялостно доверие. Тук е и безконечният Жуков, Георгий Константинович. По-късно историците ще почнат да спорят кому се пада повече дял - на Жуков, или на командващия фронта Рокосовски. А лъжата пръв подхваща представителят на Ставката Жуков, историците единствено му се нагаждат. И целият спор се завърта към решението на командващия фронта да нанесе изпреварващ удар по готовите да тръгнат в нахлуване немци.
В 2 часа и 20 минути, т.е. 40 минути преди началото на предстоящото немско нахлуване, 506 оръдия, 468 минохвъргачки и 117 "Катюши " залпово откриват огън по предния завършек на немската войска. Тази артилерийска подготовка символизира и началото на историческото стълкновение. Според Жуков въздействието й не е съгласно упованията. Хрушчов пък твърди, че тя "е дала извънреден резултат ". А резултатите са известни.
След изпреварващия удар на Рокосовски немците забавят настъплението. И от своя страна също организират едночасова артподготовка. И към 5 часа и 30 минути потеглят в нахлуване. Въпреки минираното и добре прострелвано от артилерията пространство пред фронта, северната формация на Модел се придвижва на 10-15 км. Още едно доказателство, че немците умеят да водят война. Но за двете години война доста научават и руските военачалници. Не на вятъра тук протича месеци наред сериозна подготовка.
Централният и Воронежкият фронт разполагат с 1 милион и 300 хиляди индивида, до 5 хиляди танка и САУ, 2600 самолета, 28 хиляди оръдия и минохвъргачки. Зад гърба им е Степният фронт с още 500 хиляди бойци и офицери. Дълбочината на ешелонираната защита е до 200 км.

Танков въртоп

Стана дума за преднамереното прекосяване на Червената войска към защита. Българското определение е "заблаговременно ". А като триумф на маршал Модел се сочи напредването му напред на 10-15 км. Цената обаче още в първия ден са две трети от общо 300-те му танка. До 8 юли немците съумяват да се вклинят в руската защита на дълбочина до 20 км и повече. А на 9 юли идва и ответният удар. Върховният изпраща в предписание на маршал Василевски Гвардейската танкова войска на военачалник Ротмистров от състава на Степния фронт на маршал Конев. И на 10 юли фелдмаршал Фон Клюге със своята група армии "Център " към този момент не може да се придвижи даже километър. Не е по-добре и Манщайн на южния фас на Дъгата.
След два дни почналото сутринта на 12 юли на фронт от 15 км нахлуване западно и северозападно от с. Прохоровка, се трансформира в известното танково стълкновение. На повърхност от над 100 кв. км от двете страни вземат участие в конфликта не по-малко от 1200 танка.
Естествено, в Германия и в Съветския съюз оценките за станалото са разнообразни. Немските военни историци се стараят да омаловажат своето проваляне. Забравяйки хвалбите на Хитлер за "тигрите ", "пантерите " и "Фердинандите "...
Докато маршал Ротмистров свидетелства персонално:
"Танковете се въртяха, като че ли подхванати от великански въртоп. "Тридесет и четворките ", като маневрираха и се завъртаха, разстрелваха от упор "тигрите " и "пантерите ", само че и сами попадаха под вършиме изстрели на тежките противников танкове, замираха, горяха, избухваха. Удряйки се в бронята, рикушираха снаряди, веригите се късаха на части, взривяваха се муниции вътре в танковете, отхвърляйки настрана танковите куполи... "

Реквием на успеха


Същата е картината на дуела и на идващия ден. Сталин търпеливо чака настъпването на най-подходящия час за прекосяване в уверено нахлуване. Като непрестанно усилва фронта с готовите за това запаси. На 15 юли вкарва в деяние на южното крило на Курската дъга поредно 27-а и 53-а войска, 4-и гвардейски танков и 1-ви механизиран корпус. Едновременно прибавя устно на Рибалко "колкото може по-бързо да вкарва танковете в багра " и на Воронов като представител на Ставката да приготви инструкция.
До 17 юли руските войски по цялата Курска дъга минават в нахлуване. И до вечерта на 24-и немците са отхвърлени на позициите, от които потеглят в нахлуване на 5 юли.
"Всичко това, написа Щеменко, бе доложено на Сталин през нощта на 24 юли. А на сутринта по телефона Върховният главнокомандващ разпореди на Генщаба срочно да приготви приветствена заповед до войските, постигнали успеха при Курската борба. "
Щеменко си спомня още, че в редактирането на тази победна заповед взе участие персонално и Върховният главнокомандващ. Който упорства да бъде маркирано, че при Курск е развенчан митът, съгласно който немците губят единствено зиме.
Тази победна заповед, готова от Щеменко, Антонов и Сталин, приключва с фразата:
"Вечна популярност на героите, паднали на бойното поле за свободата и достойнството на нашата Родина! "
По-късно тя става неизменима при всички сходни приветствени заповеди с добавения апел: "Смърт на немските завоеватели! " А в заповедта след победоносния 9 май 1945 година този край звучи като реквием:
"Вечна популярност на героите, паднали в битката за независимост и самостоятелност на нашата Родина! "
Отбранителното стълкновение прераства в нахлуване за погром на съперника в региона на Белгород и Харков. Започва интервенция "Румянцев ". А в случай че се присетим, може да ни хрумне и някакво съпоставяне със ставащото към познатите ни имена на градове, реки, региони... преди 75 години и през днешния ден. Пак се водят боеве, избиват се мирни люде... Защо и по какъв начин?

Говорит Москва


Операция "Румянцев " стартира на 3 август, а на 2-и вечерта Върховният главнокомандващ самичък отива на фронта. Да види с очите си каква е ситуацията. А като се връща на 5-и, някак обновен, вика Щеменко и Антонов:
"Ако сте чели деликатно историята, знаете, че още античните хора, когато войската се връща с победа, са биели всички камбани... Не би било неприятно и ние да означаваме успехите освен с приветствени заповеди. А да поздравяваме отличилите се войски и командири със салюти. С някакви илюминации. "
И още същата вечер в Москва 124 оръдия дават 12 залпа в чест на освобождението на Орел и Белгород. За първи път. По-късно това към този момент ще се трансформира в традиция. А в ушите ми, като че ли в този момент слушам гласа на диктора Левитан:
"...Говорит Москва! Передаем важное сообщение!... Сегодня наши армия... " Чувал съм го персонално. Неведнъж. Значи съм щастливо съпричастен!


Хитлер над проектите за интервенция "Цитадела "


Най-великото танково стълкновение на всички времена


Катюшите в деяние


Руски инструктаж къде и по какъв начин да бъдат целени супермодерните немски танкове "Фердинанд ", с цел да бъдат извадени от строя


Изследователи пишат, че когато Сталин целува "Мечът на Сталинград ", подарен му от Чърчил, офицери от щаба към този момент работят проектите за Курск


Съветски Ил-2 нападна нацистка колона при Курската борба

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР