Сръбското правителство ще формира съвет за сръбския език, чиято работа

...
Сръбското правителство ще формира съвет за сръбския език, чиято работа
Коментари Харесай

Сърбия въвежда задължителна употреба на кирилицата

Сръбското държавно управление ще образува съвет за сръбския език, чиято работа ще бъде да се грижи за спазването на служебната и социална приложимост на кирилицата, написа белградският вестник " Вечерне новости ", представен от Българска телеграфна агенция.

Съветът ще има девет членове, които редом с Комисията по стандартизация на сръбския език ще се грижат за нормирането, развиването и отбраната на формалните език и писменост.

" Новости " научават, че предлагането, направено от министерството на културата, би трябвало да се приложи с изменение и допълнение на закона за публична приложимост на езика и писмеността. Според него цялостната връзка на държавните, регионалните и органите на локалното самоуправление би трябвало да бъдат наложително на сръбски език и на кирилица. Същото се отнася и за просветителните и научните институции, както и за медиите с държавен капитал, а също и за електронните медии.

Предложеният закон дефинира латиницата като помощна писменост и в случай че нещо се написа на двете писма, кирилицата наложително е с преимущество.

Ако институциите, които имат задължението да употребяват кирилицата, нарушат това наставление, виновното лице ще бъде осъдено с санкция от 5000 до 100 000 динара /42,35 евро до 847 евро/. Глобата за компания, която изпише на латиница името на стока и услуга, напътствие за приложимост, декларация или гаранционен лист, ще бъде от 500 000 до милион динара /8470 евро/.

Едва ли Сърбия ще може до края на годината да отвори преговорна глава 31, която се отнася до външната политика, сигурността и защитата, и причина за това е блокадата от страна на Литва заради връзките сред Белград и Москва, сподели сръбският министър за европейската интеграция Ядранка Йоксимович за вестник " Новости ".

Йоксимович сподели по този мотив, че " би трябвало да се разбере, че при оценката на всеки въпрос от голяма важност за външната политика и сигурността членките изхождат от личните си национални ползи и слагат въпроса на равнище обща политика на Европейски Съюз. От страната претендент се чака до участието си в съюза последователно да хармонизира външната си политика и политиката на сигурност с тази на Европейски Съюз ".

Лидерът на партия Нова Сърбия Велимир Илич разгласи, че ще съди президента Александър Вучич за това, че непрекъснато всява суматоха и плаши жителите с спорове, оповестява вестник " Данас ".

Вучич го направи и с изказването, че ще би трябвало да пазиме Вране, в случай че не бъде решен статутът на Косово, сподели Илич на конференция. " Вучич се държи доста необичайно, тъй като като президент декларира, че би трябвало да дадем всичко, което желаят от нас, сякаш с цел да няма война ", сподели водачът на Нова Сърбия и окачестви това като срамно.

Вучич всеки ден повтаря, че всичко е изгубено що се отнася до Косово, сподели Велимир Илич и назова това " ръководство посредством боязън и напън ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР