Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич тази

...
Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич тази
Коментари Харесай

Дачич с агресивен тон: Какви права за българите в Сърбия търси София?

Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич тази заран приказва с изключителна експанзия против България, разяснява БГНЕС.

Пред държавната телевизия някогашният представител на диктатора Слободан Милошевич разяснява тежката борба сред Черна гора и Сърбия. През последните 10 дни сред двете страни породи напрежение във връзка новоприетият закон за вероизповеданията в Черна гора. В Белград имаше вълнения, по време на които сръбски националисти изгориха и националният байрак на Черна гора.

 © БГНЕС
По време на изявлението в един миг без никакъв мотив Дачич намеси България и избухна: " За какви вътрешни работи през днешния ден се приказва в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са единствено 0,26 на 100 от популацията ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет слага въпроса за правата на българското национално малцинство? "

Само за няклоко десетилетия българското малцинство в Западните околности безусловно бе унищожено. От над 120 000 души преди, сега то наброява към 20 000, и живее в цялостна бедност.

Това е следващото враждебно изказване на Дачич по адрес на страната ни. Миналата година той си разреши непремерен звук и по отношение на българския министър председател във връзка изказването на Бойко Борисов в Познан за ситуацията в района.

Тогава след острата реакция на София управляващите в Белград обявиха, че е " имало проблем с превода ". Борисов тогава изиска Дачич обществено да се извини и сподели: " Какво тъкмо желае Ивица Дачич? Аз мога да съм много недопустим, мога да съм и недипломатичен, само че от това минимум Сърбия ще има изгода, и още по-малко сръбският и българският народ ".

В края на ноември сръбският дипломат в София бе извикан в българското Министерство на външните работи във връзка скандалното изказване на ръководителя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун. Отново пред РТС Дрецун съобщи, че България всеобщо шпионирала Сърбия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР