Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич нападна

...
Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич нападна
Коментари Харесай

Ивица Дачич нападна остро България. Каракачанов му отговори


Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич атакува остро България. Докато разяснява спора сред Сърбия и Черна гора по държавната телевизия, някогашният представител на Слободан Милошевич порица напъните на страната ни за запазване на българското малцинство в Сърбия. По думите му то било малочислено, само че все пак на всяка среща на Европейския съюз България поставяла въпроса за правата на сънародниците ни.

От външно министерство обявиха за NOVA, че държавното управление пази и ще продължи да пази правата на българските общности зад граница, освен в Сърбия.

„ Българското държавно управление пази и ще продължи да пази правата на българските общности зад граница, освен в Сърбия. Това е и един от главните цели на Министерството на външните работи. По отношение на Република Сърбия България не упорства нищо повече от това страната да съблюдава конституцията и законите си във връзка с малцинствата, както и уговорките си в границите на предприсъединителния развой ", разясниха от Министерство на външните работи.

На провокацията отговори и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който уточни, че страната ни ще продължи да упорства правата и свободите на българите в Сърбия да се зачитат. В персоналния си профил във Фейсбук той написа: „ Като вицепремиер по публичен ред и национална сигурност на Република България, като историк и водач на Вътрешна македонска революционна организация, отговорът ми към Дачич е: Става дума за правата на тези българи в териториите, които през 1919 година Сърбия непозволено окупира след Ньойския контракт. На които забраняваше до 44-та година да се назовават българи, а по-късно ги тормозеше, мачкаше и принуждаваше да се изселват от родните им места. Българската страна няма да спре да пази правото децата на нашите сънародници да учат с учебници на български език. Няма да отстъпи и на йота от условията за съблюдаване на всички свободи и права, които се поставят на българското национално малцинство в прилежаща Сърбия”.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР