Сръбският външен министър Ивица Дачич реагира остро срещу България. В

...
Сръбският външен министър Ивица Дачич реагира остро срещу България. В
Коментари Харесай

Сръбският външен министър реагира остро срещу България

Сръбският външен министър Ивица Дачич реагира остро против България. В изявление за националната телевизия Дачич избухна: "За какви вътрешни работи през днешния ден се приказва в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са единствено 0.26 на 100 от популацията ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет слага въпроса за правата на българското национално малцинство? ".

Министърът беше поканен да разяснява тежката борба сред Черна гора и Сърбия. През последните 10 дни сред двете страни породи напрежение във връзка новоприетият закон за вероизповеданията в Черна гора. В Белград имаше вълнения, по време на които сръбски националисти изгориха и националният байрак на Черна гора.

През юли министър председателят Бойко Борисов изиска Ивица Дачич да му се извини обществено след зародилото напрежение поради негов коментар за Косово и след размяната на реплики и дипломатически стъпки сред България и Сърбия. По време на среща на върха от Берлинския развой за Западните Балкани Борисов съобщи, че бъдещият началник на европейската дипломация Жозеп Борел би трябвало да показва позицията на целия съюз, а не на родината си Испания по отношение на Косово. Признаването на независимостта на Косово е главно изискване, в случай че Белград изобщо желае да се причисли към Европейски Съюз.

Изказването на Борисов провокира реакция от страна на сръбския външен министър Ивица Дачич, който предложи на българския министър председател: „ Бойко би трябвало да почита позицията на Европейския съюз, а не да държи лекции на Борел “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР